onsdag 7 november 2012

Utredningar

Då är artikeln i aftonbladet utlagd i nätbilagan men bara i plus. Bilden syns  inte artikeln.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15730091.ab?teaser=true

Socialstyrelsen har visst gjort en utredning runt dödligt våld av barn. den skulle komma med förslag på hur det skulle hindras. Men utredningen innehåller visst stora brister och underlagen är för dåliga. det får iallafall hård kritik.
http://www.dagensjuridik.se/2012/11/skarp-kritik-mot-socialstyrelsens-utredningar
Statskontorets granskning visar att Socialstyrelsen lägger större fokus på att samla in material än på att analysera resultatet i sitt utredningsarbete. Detta resulterar enligt Statskontoret i att rapporternas innehåll och slutsatser blir alltför generella för att vara användbara för regeringen, kommuner och andra myndigheter.
Enligt Statskontoret har Socialstyrelsen har inte heller gjort några särskilda insatser för att sprida kunskapen om analysresultatet.

Statskontoret menar att uppdraget behöver vidgas för att få ett bredare underlag. De fall Socialstyrelsen har utrett är av olika karaktär och det blir därmed svårt att dra generella slutsatser.
För att analyserna ska bli användbara i den praktiska verksamheten är det nödvändigt att undersöka fler fall och omfatta andra situationer än där barn har avlidit - till exempel fall där barn har skadats med anledning av brott.
 
Även sammanbrotts utredningen som de fick efter vad som hände oss har brister som jag ser det. De har bara frågat handläggarna på socialen om varför barn omplaceras. Och de har ju skäl.
Även i vårt ärende hade de ju skäl. Sedan att skälen inte byggde på sanning eller behov eller utredning är en annan sak. Nu får det stå emotsagt.
Jag har påpekat det.

De tar även upp fosterpappan som förgripit sig på ett par små barn. http://www.dagensjuridik.se/2012/11/61-arig-jourhemspappa-atalas-grova-valdtakter-mot-barn
Jag har inte ord för vad jag känner där. Kastrering utan bedövning är väl snällt känns det som...

Jag var på ett föredrag för många år sedan med en som forskat runt incest. Hon sa att i 99,9 av fallen hade förövaren själv utsatts. Det kan vara en förklaring men är ingen ursäkt.

Han har förstört ett par barns liv. De var satta i hans vård och han utnyttjade situationen. Frågan är, eftersom han jobbat som familjehem i 20 år, om någon annan råkat illa ut. Så tragiskt.
För att få högre status måste vi som familjehem även inse, erkänna att det finns familjehem som inte borde vara familjehem. vi måste jobba för att få bort dem. Mer tid måste läggas på att utreda, besöka och hitta dem. Allt för att förhindra att barn far illa. Just i det fallet så var nog risken att barnen hade mått bättre hemma där man ansåg att de inte kunde bo utan satte ett LVU än just där man placerade dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar