onsdag 28 november 2012

Förklaring men ingen ursäkt

I ärendet runt pojken i Eksjö som skall omplaceras ligger det nu ett inslag ute om att mamman faktiskt ville att pojken skulle vara kvar där han var.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5359896 Hur gör de nu? inga anhöriga. Pojken mår bra där han är. Mamman ville att han skulle vara kvar likaså visar alla utredningar det. Hoppas på att de river upp beslutet och låter honom stanna.

I våras var det två barn som utsatts för sexuella övergrepp i ett familjehem. Direkt skall man nu skärpa granskningen av familjehem.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/granskning-av-familjehem-maste-skarpas_7704124.svd?utm_source=sharing&utm_medium=email&utm_campaign=20121127
Missförstå mig inte. Jag tycker att granskningen skall fungera och familjehem som missköter sina uppdrag skall inte vara familjehem.
Det jag reagerar över är att då det gäller ett familjehem som missköter sig så händer det något direkt men då barn missköts av socialen händer inget.

Nu kom domen. Fosterpappan som förgrep sig på barnen i våras har fått sitt straff. 8 år. http://www.svd.se/nyheter/stockholm/atta-ar-for-valdtakter-pa-jourhem_7704094.svd?utm_source=sharing&utm_medium=email&utm_campaign=20121127
Men kommer han också ut efter halvtid? det innebär i praktiken 4 år medan han förstört hela livet för de två han förgrep sig på. http://www.expressen.se/nyheter/jourhemspappa-doms-till-atta-ars-fangelse-for-valdtakt/
Det blir i och för sig inte lätt att först åka in. Att inte få ta några beslut själv inte ens när du skall gå på toa, ha övervakning, alltid vara påpassa, kollad. Inte få träffa sin familj så ofta, inte få ringa eller gå ut.  Det i sig är jobbigt men visst förtjänar han det.
Jag vara med i en besöksgrupp på ett av fängelserna i många år och vet därför att fångarna brukar ha sin egen heder och den gäller just vid brott mot barn, särskillt sexuella övergrepp. Gissningsvis får han sitta isolerad för sin egen säkerhets skull.
Det är inte utan att jag hoppas att han får det lika traumatiskt som de barn som bodde hos honom.
Vet att de flesta, det sägs 99% själva har utsats för övergrepp. Men det är en förklaring men ingen ursäkt.

Talade igår med en familj till som håller på att råka illa ut. Eller rättare sagt familjen till ett barn som håller på att råka illa ut. En pojke på 2 1/2 år som bott i familjen sedan han var knappt 1/2 år.
De hade gjort en utredning om det var möjligt och mamman klarade inte ens att vara "ren" under den. Nu skall han ändå hem i december är det sagt  som motivation för henne att sluta. Man vet alltså inte ens om det är möjligt. Men barn är väl inte experiment? Dem tar man väl inte hand om på försök?  Jag känner mig så trött och uppgicven. att det inte tar slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar