tisdag 20 november 2012

Mycket barnkonvention

Det skrivs mycket om barnkonventionen just nu.
Hittade en debattartikel till
http://debatt.svt.se/2012/11/16/det-ar-dags-att-barnkonventionen-blir-svensk-lag/
Det är Maroia Larsson själv som skriver:
Jag är övertygad om att de flesta  som med gott uppsåt arbetar nära barn – i frivilligorganisationer, i fritidsverksamheter eller i skolan – strävar efter att lyssna till hur barn vill ha det. Men det sker inte alltid metodiskt eller med den kunskap och utbildning som krävs.

Det är särskilt viktigt för barn som är utsatta att bli lyssnade till. När det ges möjlighet och om ett barn känner tillit, vill många barn berätta om sin situation. I många fall skulle socialtjänsten ha varit en naturlig samtalspartner, men de flesta har inte denna slags tilltro till socialtjänsten. Därför behöver kommunerna göra sin socialtjänst öppen och tillgänglig och sprida information till barn och ungdomar att man är till för dem.

Ett sådant uppdrag ges nu.
 
Bra säger jag men med risk att låta som  en repig skiva som hakat upp sig; Vad händer då de som skall lyssna inte gör det? Vad händer om de som skall ha gott uppsåt inte har det?
hon skriver att många inte har tilltro till socialtjänsten. Instämmer men den kommer inte för att socialtjänsten blir mer öppen utan därför att de som jobbar där gör ett bra jobb. Och förutsättningen för det är först och främst en bra utbildning. Sedan konsekvenser om de inte gör det de skall.
Hon skriver:
För barn som lever i en utsatt situation  är det extra viktigt att de får komma till tals. Inom socialtjänsten krävs ibland beslut om sociala åtgärder som kan vara omvälvande för en familj. Varje barn som placeras i familjehem eller hem för vård och boende (HVB) ska därför ha en egen socialsekreterare. Detta ingår i de förslag jag lagt till riksdagen och som kommer att beslutas nästa vecka. Det ger placerade barn bättre möjligheter att berätta om sin situation och även att slå larm vid missförhållanden.

Att ha respekt för barns åsikter är en skyldighet enligt Barnkonventionen. Barn är kloka och de kan ofta ha vettiga förslag till lösningar. Låt oss därför vara kloka vuxna som slår följe med dem.
 Visst förstår jag intentionerna och det är bra att alla barn skall ha en handläggare. det är många som inte har det eller fått byta otaliga gånger men ett barn har inte ens rätt att byta om det inte känner att handläggaren inte lyssnar.

som sagt det skrivs nu mycket om barnkonventionen och vad bra det skulle bli, men jag saknar fortfarande förslag på hur man gör då man skall lyssna till barnen. hur man gör rent konkret. Sedan saknar jag förslag på andra förbättringar och sist men inte minst saknar jag föslag och åtgärder på vad som händer om man inte gör det man bör göra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar