måndag 19 november 2012

investera i ungdommar på glid

Det första jag hittar idag är rubriken:

Barngänget skulle våldta 14-årig flicka 

http://www.expressen.se/gt/barnganget-skulle-valdta-14-arig-flicka/
Två tioåringar vilt påhejade av en femtonåring. Vart är samhället på väg?


Sedan hittar jag något som ger lite hopp. I Borås http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5350148 har man börjat inse det lönsamma i att investera i ungdomar på glid.
– Det är egentligen inget konstigt vi har gjort, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Vi använder den teknik som används för att beräkna investeringar i hus och vägar, men överfört det sättet att räkna på mänskliga investeringar.
Många undrar om inte det är cyniskt att räkna på det sättet, men det håller Lars Stjernkvist inte med om:
– Det är ju när man börjar räkna på vad man faktiskt tjänar som man inser att det som är mänskligt bra också är ekonomiskt klokt.
Genom en social investeringsfond ska kommuner ha extra pengar att satsa på att tidigt förebygga problem som kan uppstå för barn och ungdomar och på lång sikt minska ungdomsarbetslösheten. Men det är också en beräkningsmodell, där man kan räkna ut vilka ekonomiska vinster de tidiga insatserna får för kommunen.
– Pengar från fonden ska bara gå till projekt som ger kommunen ökande vinster eller minskade utgifter, på så sätt kan man satsa ännu mer pengar i framtiden, säger Lars Stjernkvist.
 
I Norrköping har modellen används i två år med bra resultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar