söndag 18 november 2012

Insatser utan verkan

Ja att barn far illa varje dag hopas jag ingen tvivlar på. Frågan är bara vad man gör åt det.
Såg att SKL fått ett uppdrag att se över och stärka barnen rättigheter
uppdraget http://www.skl.se/press/pressmeddelanden/stor-satsning-pa-barnets-rattigheter
– Med denna satsning får vi ett barnperspektiv på såväl vardagens tillvaro som i den offentliga verksamheten. Alla kan bli bättre när det kommer till att stärka barns rättigheter och här visar viljan att vi också ska bli det. När våra barn får en bättre tillvaro är vi alla vinnare, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.
Barnombudsmannens uppdrag är att sprida och kommunicera regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter inom alla verksamheter på kommunal och statlig nivå. Uppdraget har fått namnet Pejling och dialog. Samtidigt lanserar SKL en internetbaserad vägledning för arbetet med barnkonventionen för att barnets rättigheter ska få komma till uttryck i verksamheter, beslut och åtgärder.
 
Det är en gemensam satsning.och jag hittar även en debattartikel runt det: http://www.skl.se/press/debattartiklar/gemensam-satsning-ska-starka-barns-rattigheter
det står bl.a:
Med de satsningar som presenteras här stärker vi barns rättigheter genom:
• Att lyssna till barn och unga i frågor som rör dem
• Ökad kunskap om barns och ungas levnadsvillkor
• Ökad kunskap om barns rättigheter
På varsina områden gör vi alla insatser, men det är tillsammans som vi kan göra viktiga framsteg. Barndomen går aldrig i repris
 Men nu klagar jag igen. Vad hjälper det om man talar om barnen rättigheter och stärker dem. Vad hjälper det om man skall lyssna på barnen, om man informerar om dem om vad som gäller om det inte går att komma åt dem som inte följer lagarna, inte  bryr sig om det, inte gör som de skall?
Då blir lagarna verkningslösa. då blir alla insatser verkningslösa.
Det finns lagar men insatserna behöver läggas på att de skall följas. Det måste bli konsekvenser då någon inte följer dem. Inte sätter barnet i första rummet. Inte lyssnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar