måndag 26 november 2012

Filip 8 år

I Eksjö är det ett ärende där en pojke bott 4 år i sitt familjehem. Mamman är missbrukare och pappan vet de inte vem han är. För att göra en lång historia kort har en först handläggare, sedan en enhetschef bestämt att han skall flyttas. Han har ett flertal diagnoser som framkommer i inslaget.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5358416
Talade med ordförande i går.
Det var ju dags för vårdnadsöverflytt och det var upprinnelsen till alltihop. Det var då de sänkte arvodet markant och då familjen inte antog det (han äter mediciner som inte täcks av högkostnadsskydd och det krävs att en person är hemma m.m.) så får de höra att de inte älskar honom nog och han skall flyttas. Men det är ju inte kärleken de betalar för utan vården av honom. De har inte fått betalt sedan i maj tror jag det var.
Pojken vill inte flytta. Familjehemmet vill inte att han flyttas. Hans mamman vill inte att han flyttas. Då försöker socialen att ta vårdnaden ifrån mamman för att kunna verkställa beslutet.
Hon har inget umgängen med pojken men förstår ändå att han borde få stanna och protesterar muntligt.

De gör ändå utredning efter utredning för att bevisa att han behöver flyttas. Nu har de gjort tre och alla visar samma sak. Han skall vara kvar, han mår bra där han är och utvecklas där han är. mer än man kunnat hoppas på. En utredning visar t.o.m. att om han flyttas är det risk att han går ner i en så djup depression att han dör. Ändå tas beslutet.

I inslaget talar de om att en utredning visserligen säger att det är lite rörigt och familjen har skulder. Inget om att rörigheten beror på att de inte kunnat renovera då de tänkt. De första åren klarade pojken knappt av att de byte en duk eller en gardin. Skulderna beror på en skön taxering efter ett nedlagt företag och den är nästan betald.

Då fosterfamiljen i panik försöker få tag i mamman för att få hjälp eller stötta henne i ett överklagande får de kontakt med en granne. Grannen går och knackar på gång efter gång. Efter ett tag tycker han ändå att det är något konstigt. Han ringer polis som går in och hittar henne. Hon är död sedan ett tag...
Det visar sig dessutom att pojken inte är svensk utan finsk medborgare. Hur skall de reda ut detta??
De måste ge honom en ny vårdnadshavare och hur skall den som aldrig träffat honom motivera att hans skall flyttas trots att tre utredningar visar motsatsen?

HUr kan man behandla barn på det här viset? Har de inget lärt sig?

1 kommentar:

  1. jag blir vansinnig. ingen lär sig något verkar det som. var finns barnets bästa. anne skåner

    SvaraRadera