fredag 30 november 2012

Familjehem en växande marknad

Då blir det Stockholm igen.

Hittade en artikel i Sydsvenska dagbladet.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fosterhem-en-vaxande-marknad_5986731.svd
Utifrån att det är så svårt att få tag i familjehem är det nu en växande marknad. Men risk, min pasus, att en del hem blir familjehem som inte borde bli familjehem. Känner till några som kommuner först ratat som sedan blir familjehem genom organisationer istället.
”Vi får sämre översyn samtidigt som det är mycket dyrare”, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun

–Vi har en ständig brist på familjehem. Det är inte så framgångsrikt att placera barn på en institution. När de kommer ut därifrån har deras familjesituation inte förändrats. Därför satsar vi mer på familjehemmen numera, säger Kerstin Lidman.
Svårigheten att få tag i familjer har nu öppnat dörren för en ny verksamhet. Privata företag rekryterar fosterfamiljer och förmedlar sedan platserna till kommunerna mot en högre ersättning.
Sollentuna är ett exempel där de inköpta familjeplatserna ses som ett stort problem, även om det inte behöver innebära någon skillnad för de placerade barnen.
– Det är främst en ekonomisk fråga. Vissa av de här barnen får en uppväxtplacering vilket innebär att de stannar hos familjen tills de är 18 år. Då gör vi utbetalningar till det privata företaget varje månad under den perioden, säger Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun. 
 
Bristen på familjehem kan få andra konsekvenser. Trots att HVB-hemmen, för boende och vård, inte ska ses som ett alternativ till ett familjehem så kan de ändå bli en nödlösning för de som saknar plats hos en familj. Hemmen är till för ungdomar som är självdestruktiva eller har behov som gör att de inte kan bo hos en familj.
I en rapport som BO, Barnombudsmannen, presenterade i veckan berättar intervjuade barn som placerats på HVB-hem om allvarliga missförhållanden. Det rör sig om bestraffningar, kränkningar i form av kontroller av mobiltelefoner och förbud mot att få träffa familjemedlemmar.
BO kräver nu att barnens rättigheter tydliggörs genom att skärpa lagstiftningen för HVB-hemmen.
 
Hur kan det fortfarande få finnas brister i omhändertagandet av placerande barn?
– Det handlar om en kvalitetsutveckling där olika kommuner kommit olika långt. Jag har sett de här bristerna under lång tid och det var därför jag sa åt BO att prata med barnen själva, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).
Hon har tidigare sagt till SvD att det kan bli tal om flera lagändringar för att stärka de placerade barnens rättigheter.
Maria Larsson uppmanar alla kommuner att vara noga med att välja boenden som ger en bra vård.
– Om ett hem inte fungerar så bör man avsluta kontakten, säger hon.
 
Men Maria Larsson. Fortfarande inte ett ord om handläggaransvaret eller vad som händer med dem som brister i det.
Fortfarande är det på familjehemmen som skulden läggs.
Ändå läser man här:
http://hn.se/nyheter/halland/1.1856260-fortfarande-oklart-varfor-olle-maste-flytta
Det är oklart om Olle får stanna. Det står om : Familjehemmet har sedan tidigare kända brister, familjen har skulder hos Kronofogden, hemmet har ansetts stökigt och huset i behov av renovering.

Inte ett ord om att skulden är ifrån en sköntaxering efter ett tidigare företag eller att skulden nästan är betald. Inte heller att det stökiga huset eller renoveringsbehovet beror på att de inte kunnat renovera inna eftersom pojken reagerat med depression eller panik vid alla förändringar tidigare.  Nu håller de på och är snart färdiga. Där vill man inte avsluta på grund av att familjen missköter uppdraget utan av någon anledning som ingen förstår.

Sammanbrottsutredningen skall visst vara klar. Den socialstyrelsen fick utifrån oss. Att se över hur många barn, orsak och hur ofta små barn omplaeras. Det handllar om barn mellan 0-10 år. Kan säga direkt att det största felet med utredninge är att de frågat fel personer. (Återigen gör ju myndigheter aldrig fel) de har frågat handläggarna. Även i vårt fall hade de fått till svar att det var behövligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar