Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

onsdag 31 augusti 2011

Anställda familjehem spännande

Blev glad idag. Fick se att en kommun tar nya grepp för att stärka familjehemmens ställning. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/nykoping/pressrelease/view/familjehem-som-fast-jobb-675553 Nyköping anställer tre familjehem istället för att ta dem på kontrakt. Det skall bli som komplement till de traditionella familjehemmen. De blir först i Sverige med att ge anställningstrygghet. Spännande
Socialchefen där säger:
”De kvalificerade familjehemmen ska vara utbildade behandlingsassistenter eller ha arbetat med barn och ungdomar med svåra sociala problem. Det kan också vara personer med lång erfarenhet av familjehemsuppdrag".

Glenn Andersson tror mer på familjehem än institutioner för vård av problemungdomar. Dessutom är institutionsvården ungefär fyra gånger dyrare.
Det blir ett alternativ till institutionsvård med andra ord. Jag tycker om att han tror mer på familjehem än institutionsvård. Sedan blir det ju som han säger billigare. Det kommer bli tufft för de familjer som ställer upp men det är spännande mycket spännande. Barn skall inte bo på institutioner utan skall bo i hem vanliga hem. Hoppas bara att man inte väntar så länge med att placera där att uppdraget blir övermäktigt.

tisdag 30 augusti 2011

Trasdockor

Har läst en bok. Den heter Trasdockan.
Den är inte ny men jag har inte hunnit läsa den förrän nu. Den handlar om en flicka som utnyttjats sexuellt som barn. Förövaren var en läkare som sedan visade sig inte ens ha legitimation och jobbade på dispens åt socialen med barn.
Han tar ifrån henne alla runt om som skulle kunna agera lyckas få in hennes pappa på psyket hennes syskon på institution sedan lyckas han övertala myndigheterna att placera henna i Frankrike Pris där han börjar förgripa sig på henne.
Han tror i sitt skruvade huvud att han utsetts att föra in henne i vuxenvärlden och då hon protesterar anser han att det beror på att hon inte vågar bekräfta sin sexualitet och när hon inte vill medverka tar han det som blyghet. Han inreder t.o.m. et rum bara i syfte att utnyttja henne. Omgivningen gömmer sig bakom att hon nog var med på det hon stickade ju t.o.m. en tröja åt honom. Att det sedan var han som krävt det för att hon inte skulle hinna skaffa eller vara med kompisar är det ingen som lyssnar på.
Hon berättar senare för en annan läkare som går på förövaren men han inbillar sig att den klagande läkaren vill ha henne för sig själv och ser till att han inte får tillgång till henne så hon inte kan ta upp det igen.

Ingen kan beskriva eller ens förstå frustrationen över att inte bli tagen på allvar Förlusten då man upptäcker vad man förlorat. Litenheten då man inte har någonstans att vända sig. Besvikelsen över att ingen vuxen reagerar. Ilskan över att han inte ställs inför rätta.

Sår som aldrig försvinner, sår som man bara får lär sig leva med. Men bristen på upprättelse gör att det är svårt att gå vidare. Har man inte lärt sig något undrar jag. Just vikten av att få upprättelse är så viktig. Hon har försökt väcka problemet men få har velat lyssna, hur är det med alla drabbade i upprättelse utredningen de har påtalat i många år men först nu händer det lite. Jag och många med mig försöker tla om att det fortfaraden inte är bra att människor främst barn far illa men vi talar fortfaraden till stor del för tomma öron.

Fick ett nytt ärende idag. En kille och hans tjej som hotas med att bli av med sitt barn som inte är fött. Man vet alltså inte om de kommer klara det. Dt har inte gjorts några utredningar och det finns ju inte ens något att utreda eftersom barnet inte ens är fött. De hänvisar till att den blivande mamman blev arg för att de ville ta barnet. De menade att det var ett av skälet hennes humör, men vem skulle inte ha blivit det? Ett anant var att hon och killen är unga men det är inget skäl för att ta barn i sig. Det finns 15-16 åringar som klarar det ensamma och de är två. Ingen av dem är brottsliga eller ha gjort fel. Man skapar trasdockor. Barn som blir vuxna. Trasiga som inte håller ihop.
Har fått sätta vår ”braiga” advokat på det. Jag lämnar över alla ärende jag kommer i kontakt med och behöver det. Ett antal barn är redan hemma sedan han tagit i ärendena.

måndag 29 augusti 2011

Väntan

Då är helgen slut och det är vardag igen. Har ju fått en massa mail om att många nominerat mig till årets hjälte”mama”. Fick just veta att det var avslutat men de hade trots att jag hade många nomineringar valt att inte gå vidare med mig. Så det var det men tack alla ni som röstat.
Fick även ett litet inlägg från Borås tidning i helgen där det står att det nu är många som går i pension. Bl.a. personalchefen med flera.

Annars är det mest väntan. Väntan på rättegång, väntan på umgänge, väntan på en massa saker som vi inte kan påverka men som påverkar oss och våra liv. Väntan som gör att vi inte kan leva som vanligt. Men också förväntan om att vi kanske har dem hemma igen om ca 1 1/2 månad.

lördag 27 augusti 2011

Betraktare istället för delaktig

Då fortsätter det i media. Det är så skönt att inte handlar om oss längre. Att det inte är vårt ärende eller vi är inblandade längre. Men i min kamp att ändra lagar har det fortfarande betydelse eftersom det blir så tydligt här varför man måste se över systemet. Varför behovet av lagändring är så stort.

Vårt eget samarbete med nämnden och/eller utskottet fungerar bra. Vi är ju överens och de anser ju och driver aktivt att barnen skall tillbaka till oss. Då det gäller handläggaren fungerar det också bra.
Sprickan som press talar om mellan olika politiker har vi inte märkt av däremot att förvaltningen och nämnden (utskottet) inte alltid även överens. Som när utskottet tar ett beslut och det sedan kommer andra direktiv ifrån förvaltningen. Men eftersom det är politikerna som bestämmer och har det yttersta ansvaret har jag bara skickat ett mail med inforationen så har det rett upp sig.
Men det går längre och längre emellan varven att det dyker upp något.

Dagens tidnign i Borås http://www.bt.se/nyheter/mark/skarp-kritik-mot-politiker-efter-att-omhandertagna-fatt-atervanda(2914211).gm fortsätter att lyfta att politikerna verkar vara oense om vad som egentligen hände på det där mötet.

Det är flera som länkar till sina bloggar och skriver om det. http://markperspektiv.wordpress.com/2011/08/26/spricka-i-socialnamnden/ skriver en Markus om att spänningen mellan politikerna börjar bli alarmerande. Han skriver
:” Det vi ser nu är bara ännu ett steg i den kraftmätning som pågår mellan SU och nämnden”
Han anser att kommunfullmäktige skall frånta utskottet sin delegation. Det tror jag inte de kan utan det beslutet tas i så fall i nämnden. Han skriver även att socialstyrelsen skall granskas hur de hanterat det hela. Alltså ännu en granskning ifrån dem. Kanske skall tillägga att han är från vänsterkanten och vad det verkade så är det sossarna och ordförande som är mest kritiska. Det är de enda som namngetts.

En till som skriver om sin åsikt http://nykommunsloganimark.wordpress.com/2011/08/26/socialnamndens-sjuka-kultur/ Han skriver:
”Problemet och hinder till en sådan förändring i Marks socialnämnd ligger i att ledarskapet vars uppgift vore att reda ut problem och skapa förändring också är de personer skapar och upprätthåller den nuvarande och dåliga organisationskulturen. Då tänker jag på vice ordföranden Anita Lomander (S) och ordföranden Per-Olof Hermansson (Kd) och då speciellt på den senare nämnda personen”.
Det kan man tycka är hårda ord.
Han fortsätter:
”Flera närvarande uppger till tidningen att mötet urartade till utskällning och uppläxning av politiker de tidigare aldrig upplevt och att Hermansson och Lomander var drivande och att utskällningarna inte ens upphörde efter det att de sagt sig omgående komma med komplimenteringarna som ansågs saknades. Per-Olof Hermansson upp ger tvärt emot de flertalet att mötet var lugnt och sansat utan hårda ord. Varför skiljer sig hans uppfattning tvärt emot majoriteten av dem som BT talat med? Han kan ha en helt annan verklighetsuppfattning än de flesta, men mer troligt är att han är oärlig mot repportern för att inte rätt bild av mötet och problemen inom nämnden skall bli allmänt kända”.

Vet inte om press har fått det om bakfoten eller om det är på det viset men faktum är att det är svårt att få rätsidan på alla problem som varit om de är oense. Det gör liksom inte saken bättre. Skribenten hänvisar till att ordförande tidigare har försökt att få delegationen hävd och tillbakavisade kritiken ifrån utredningsexperten, Bo Edvardsson.
En annan bloggare http://maukonen.wordpress.com/2011/08/26/socialnamnden-i-marks-kommun-fortsatter-att-skamma-ut-sig/ vänder på det hela och undrar vart barnperspektivet fanns då man utan grund gick in och tog barnen ifrån sin skola från första början. Då var det inte många som ifrågasatte vare sig barnperspektivet eller något annat. Här ifrågasätts det när barnen får komma hem trots att dt inte fanns någon grund för omhändertagandet från första början. Hon avslutar med orden:
” Den kritik som Socialstyrelsen framfört verkar rinna av som vattnet rinner av en gås och de förändringar som har genomförts verkar vara mer kosmetiska förändringar utan något som helst syfte att förändra den cancersvults som tär på det socialarbetet inom Marks kommun.
Är jag ensam om att hävda och önska att Marks Kommuns socialnämnd borde tvångsförvaltas av en överförmyndare som har befogenheten att förändra nämndens bemanning och arbete så att den börjar att fungera lagenligt och utan prestige med Marks kommuns innevånares bästa som ledstjärna”?
Som sagt en av de saker jag driver emot riksdagen är att det på något sätt måste införas en stopknapp. Någon som tar över om det helt spårar ur. Det är antagligen inte bara i Mark som det kanske behövs utan jag får rapporter ifrån många håll. Det är bara det att de ärendena har jag inte insyn i och kan ju inte dra för höga växlar av. Här har jag insyn och vet eftersom jag själv är en del eller har varit en del av det.

Som sagt skönt att stå utanför och kunna lyfta enbart utifrån att jag vill förändra situationen lagmässigt genom att visa på behovet genom exempel från verkligheten.

fredag 26 augusti 2011

Vilket stämmer?

Då är det ”liv” igen.
Mötet häromdagen där man skulle titta på vad som gick fel urartade visst.

Enligt ordförande gick det lugnt tillväga.
Han och Vice, Lomander menar att de har majoriteten bakom sig och kommer att skicka in en skrivelse mot utskottet. Men enligt de i nämnden som tidningen talat med stämmer det inte utan de verkar snarare vara på gång att lämna in en skriftlig protest mot det olämpliga bemötandet utskottet utsattes för.
Sedan tar de även upp här att det är ekonomisk kris. http://www.bt.se/nyheter/mark/socialen-i-mark-i-djup-ekonomisk-kris(2913307).gm

Även HN http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1337006-socialnamndens-kostnader-skenar-ivag skriver om den ekonomiska krisen. Ordförande säger att det tillstor del är personalresurserna de tvingats öka, de har anställt 7 stycken förra året.

I Radio sjuhärad http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4664042 kritiserar ordförande och Vice ordförande öppet utskottet och deras förfarande de ifrågasätter hur utskottet kunde gå emot förvaltningen och ta beslut innan deras utredning var klar. Men det kom ju fram att utredningen inte var tillförlitligt. Att det inte fanns skäl för insatser över huvudet taget. I inslaget talar de även att de nu lämnar in en protokolls anteckning med kritik
Inte beslutet i sig - utan det faktum sociala utskottet inte motiverar varför man lät barnen komma tillbaka till sin biologiska familj, trots att utredningen om förhållandena inte var klar - och tvärt emot den utredning som förvaltningen gjort.
Protokollsanteckningen är en ovanlig markering och visar på en spricka inom socialnämnden om att en majoritet i socialnämnden ser allvarligt på att motiveringen saknas

Men i BT som ringt runt ett flertal av ledamöterna så verkade det inte vara en majoritet som stod bakom? Utan de hade tvärtom reagerat på deras bemötande mot utskottets ledamöter.

torsdag 25 augusti 2011

Brist på självinsikt

Även dagens Borås tidning lyfter det faktum att den gamla enhetschefen fortfarande plockar ut lön. Hon vägrar bli syndabock och ta på sig ansvaret för vad som hänt.
Facket försvarar henne med att hon kommer från Göteborg där de har en hög andel av handläggningar men faktum är att hon inte ens var färdig med sin utbildning, (hade inte gjort klart sin c-uppsats) inte hade jobbat som chef tidigare och bara jobbade som samordnare när hon sökte sig till Mark. Ansökan bestod dessutom av 7 rader och den andra chefen som fått avgå var referent.

De tar också upp att kommunen går back. Det är inte så länge sedan det stod att de trots allt som hänt gick plus.
Den har visst hunnit ut i nätbilagan http://www.bt.se/nyheter/mark/marks-ekonomi-rasar(2912674).gm

Även HN tar upp att f.d. enhetschefen fortfarande har lön. http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1335328-socialchef-far-fortfarande-lon

Får hela tiden kontakt med fler och fler som råkat illa ut. En är rebell Robban. Ni vet han som var med på talang. Han har fråntagits sin son för att han är gatumusikant har obekväma arbetstider. De har gett honom umgängesbegränsning och tvingar honom till övervakade umgängen. Han har tagit ärendet till regeringsrätten där han vann. Han skall ha tätare umgängen inför en hemflytt ändå går förvaltningen emot domen och nu har han inte sett sin son på tre månader. Anne Skåner skriver mer om det http://anneskaner.wordpress.com/2011/08/24/farsta-socialforvaltning-gar-emot-regeringsrattsbeslut/ och har lagt ut länkar till ansvariga dit man kan skriva och protestera om man vill. Jag uppmanar många att göra det.

onsdag 24 augusti 2011

Fortfarande kvar på lönelistan

I dag har nämnden möte.
Tror att de skulle gå igenom vad som blev fel i ärendet runt de tre barnen som hämtades i skolan.

Sedan upplyser radio sjuhärad om att den ena chefen som fick sparken fortfaraden plockar ut lön. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4660267
Man kan undra hur det kommer sig att hon fortfarande får lön om hon är formellt uppsagd? Sedan är ju halva personalen som jobbade under henne kvar. Några skall hon t.o.m. ha värvat personligt. Kanske inte konstigt att det fortfarande blir fel.

tisdag 23 augusti 2011

Inte igen..

När man äntligen började tycka att det mesta fungerade rätt friktionsfritt, att de verkar ha lärt sig så kommer ett nytt knäppt dokument.
Nu vill de att vi skall skriva på avtal runt umgängena med andra saker än vad som står i beslutet.
Har aldrig hört talas om att man skriver avtal då det gäller umgängen och sedan hänvisar de till SKL´s riktlinjer för kontakt personer men bara då det gäller mig, inte min man.
Har skrivit mail tillbaka där jag ifrågasätter alltihop.

måndag 22 augusti 2011

Tyst

Återigen slås man av tystnaden. Socialstyrelsen har sagt sitt och förvaltningen jobbar på utifrån sina nya riktlinjer. Medias intresse avmattas och det blir tyst. Kvar sitter de som drabbats och skall försöka plocka upp bitarna av en raserad tillvaro. Barn som har separationsångest, som blivit uppkäftiga och testar föräldrarnas gränser. Som vaknar på nätterna och har mardrömmar. Raserad ekonomi, raserade företag och kanske skulder hos kronofogden. Mitt i allt detta skall man försöka hittat illbaka till vardagen med skola och jobb. För omgivningen är det på något sätt överspelat men såren och efterverkningarna är alltför tydliga hos de som varit utsatta.
Det har hänt alldeles för ofta tidigare och risken är att det händer igen om vi inte fortsätter att driva på kraven om upprättelse kraven om kompensation.

Som sagt jag anser att kompensationen borde ingår i paketet. Om socialstyrelsen kritiserar och anser att någon behandlats fel så borde det vara självklart att man rättar till och kompenserar men så är det inte. Hjälp oss att det inte tystnar utan protesterna fortsätter att höras, rösterna med krav på förändring för ett bättre samhälle för alla att leva i.

söndag 21 augusti 2011

Det är det...

Det är som sagt fler som driver på och kräver lagändringar. Hittade en blogg där Anne Skåner http://anneskaner.wordpress.com/2011/08/20/lararleg-for-mvg-och-sociatjanst-for-ig/ lyfter det faktum att man kräver legitimation för läkare lärare men inte för socialsekreterare.
Hon skriver:
MEN SE socialsekreterare kan vem som helst bli. Man halkar in på ett högt betyg satt av en legitimerad lärare, gärna från lite borgerlig medelklass och VIPS efter 3,5 ca 23 år gammal får jag avgöra alla människors liv. HÄR handlar det inte om legitimation eller ens ämneskunskap.
Jag blir så djävla arg för att människor efter några futtiga år på en högskola skall ges rätt att avgöra en 60 årig arbetslös människas liv, en utslagen familjs öde, ett barns framtid genom slumpmässigt urval för att man tycker det är så… är utslagsgivande. Problemet är att det ställs ingen högre kunskap ute i kommunerna på de personer som skall avgöra andra människors liv. Men än värre är att FÖRVALTNINGSDOMSTOLARNA verkar sakna kunskap och engagemang för de beslut man fattar när det gäller den sociala barnavården
.
Talade med en f.d. domare som sa att det beklagliga är att inte ens rätten tar sitt ansvar när det gäller att titta på underlag eller se till att utredningar håller måttet. Om de skulle börja avslå ärenden av den anledningen så skulle utredningarna snabbt förbättras i kvalitet.
Lägg till att ombud ofta går förvaltningens ärenden, eftersom de vill ha fler uppdrag, så att de i praktiken har två ombud och de dessutom inte alltid bryr sig om att träffa barnen de företräder så är rättshaveriet ett faktum.
Förvaltningsrätten har dessutom makten att bestämma sig för att ett ärende inte skall dras muntligt. Man får alltså inte komma dit och försvara sig. I tingsrätten är man dessutom oskyldig tills motsatsen bevisats men i förvaltningsrätten är det omvänd bevis börda och den anklagade, föräldern skall bevisa att de inte är allt det en myndighet står och påstår att de är. Ibland tyvärr för ofta utan vare sig utredningar eller annan dokumentation.
Ibland utan behövlig fakta.

Det vi driver är INTE att socialtjänsten skall bort. Vi jagar INTE de som arbetar där men vi kräver som Anne Skåner skriver:
kunskap, erfarenhet och klokskap, utbildning och praktik
Det är människor man handskas med och liv som man förstör om det inte sköts på rätt sätt. Det skall inte kunna ske så lättvindigt som det gör idag. Hon avslutar med orden:
Eftersom Alliansen inte anser att socialsekreterare och barnrättsfrågor har en större dignitet, är det min förhoppning att socialdemokraterna inser och lär och därmed kanske vågar ta tag i detta problem om de kommer till makten.
Jag anser väl att det är de som är orsaken till att det ser ut som det gör de har suttit vid makten längst, men jag är förvånad att de ansvariga nu inte tar problemet på större allvar. Att de skyller ifrån sig menar att det är enskilda ärenden för att slippa engagera sig.

Jag undrar hur många enskilda ärenden det skall vara för att inte vara ett enskilt ärende längre. Jag har ju över 45 fosterbarn över 20 biologiska familjer.
Jag påstår också att granskningsmyndigheterna om de överhuvudet taget tar upp anmälningarna, ärendena tittar med på dokumentation och formalia än personerna som drabbas.
En person jag talat med begärde ut alla anmälningar från JO under två år nästan 200 då det gällde socialtjänsten och de hade bara kritiserat saker runt dokumentationen eller formalia. Mitt påstående stämmer alltså. Det är inte taget ur luften.
Men vem lyssnar?

Vad har man då som enskild liten innevånare för chans.

Det tar också för lång tid mellan kritik och konsekvens om det nu blir någon.
När de sedan kommer fram till att en kommun gjort fel och gett kritik får man inte kompensation som drabbad utan den begäran skall man driva själv inför nämnd eller i domstol.
Det är det som måste ändras om det skall bli rättsäkert.

fredag 19 augusti 2011

Fler och fler

Får erbjudande ifrån fler och fler om att vara med och driva frågorna mot en förändring. Har idag talat med en f.d. domare lagman som ochså försökt under många många år.
Vi talade om att även rätten behöver ta ett större ansvar, ta sitt uppdrag på större allvar. Om de skulle tillbaka visa ärenden som är dåligt underbyggda skulle bara det i sig föra med sig att utredningar skulle blir grundligare. Höjas i nivån på kvaliteten.
Vi talade om att många ombud går förvaltninges ärenden och det inte alltid som deras åsikt är det som är det bästa för barnen. Att det innebär att förvaltningen egentligen har två ombud.
Vi konstaterade att vi driver samma sak även om jag börjat senare. Nu gör vi gemensam sak.
Flera både advokater, psykologer, riksdagsmän och kvinnor både sådanna som jobbar nu och som har suttit vill vara med.
Det känns som en nytändning bland de som drivit frågorna.
Hoppas Hoppas att vi tilsammans kan få till en förändring.

torsdag 18 augusti 2011

Fler som kräver svar

Idag har jag inte kommit in på sidan. Den bara stod och buffrade och buffrade.

Det är fler som försöker kontakta och tala om för Maria Larsson att det är fel som behöver ändras.
En tjej Malin har också skrivit. Hon har lagt ut det i sin blogg. http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/10/larsson-m-ste-agera-mot-dem-som-felaktigt-omh-ndertar-barn
Hon fick också svar men återigen hänvisning till att Maria inte går in i enskilda ärenden. Men det vi försöker lyfta är felen som gör det möjligt att hantera barn och vuxna som det gör lämnas därhän.
Man undrar när hon skall börja lyssna.

Under mitt inlägg på newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/10/larsson-m-ste-agera-mot-dem-som-felaktigt-omh-ndertar-barn är det en före detta domare (nu pensionär) som skrivit. Hon har tydligen också drivit dessa frågor under många år. Hon har t.o.m jämfört JO anmälningar för att få statestik på det och hon bekräftar att det jag påstår stämmer. Hon har visst även skrivit en bok om det.
Det känns som om fler och fler reser sig igen även sådanna som kämpat för en ändring tidigare men som tröttnat på att stånga huvudet i väggen men nu reser de sig igen och vi börjar alliera oss. Får kontakt med varandra.

I går bestämdes att jag skall till riksdagen igen. Nu för tredje gången.

onsdag 17 augusti 2011

Tillsammans går det.

Det är konstigt att det bara verkar växa. I HN idag http://hn.se/nyheter/varberg/1.1326690-foraldrarna-kampar-for-att-fa-tillbaka-sina-barn Står det om ytterligare en familj som drabbats. Mamman äter smärtstillande och då bedöms de vara olämpliga. Barnen placeras hos morföräldrarna och sedan får föräldrarna bara träffa barnen två timmar i veckan övervakat.
Varför startades inte en utredning i hemmet med stödpersoner om de nu ansåg att det var någon fara? Varför inte stöd i hemmet?

Igår satt jag i telefon med en person i socialutskottet som sökt upp mig och erbjudit sig att vara med och väcka och driva frågorna runt hur det fungerar.
Har också fått mail med frågan om att hur en person med ett tungt namn kan hjälpa till.
Även ett par "kända" advokater står på listan.
Jag fick också kontakt med ordförande i en av organisationerna runt utsatta barn.
Underbart.

Vi driver samma frågor och skall försöka samarbeta för en förändring. Det känns som om folk allierar sig, börjar leta upp varandra för att samarbeta och driva de här frågorna för barnens skull.

tisdag 16 augusti 2011

Första artiklen på newsmill

Då ligger artikeln ute http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/10/larsson-m-ste-agera-mot-dem-som-felaktigt-omh-ndertar-barn
Jag undrar när Maria Larsson skall börja reagera och agera.

I Borås tidning (inte nätbilagan) är det en liten notis runt ekonomin i Mark. Det är kärvt men senaste prognosen visade på plus.

Sedan har vi nu fått datum för förhandling i kammarrätten. I slutet av september.

måndag 15 augusti 2011

Egen rubrik

Har blivit medlem på newsmill och har skrivit en artikel som jag fick ett mail att de kommer att acceptera och publicera.

När jag bläddrade runt där upptäckte jag att jag hade en egen rubrik: Eva och kampen om fosterbarnen.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/18/snedvriden-debatt-om-socialtj-nstens-omh-ndertagande-av-barn
Det är Anna Skåner ordförande för samhällets styvbarn som skrivit och jag tror att jag länkat till den innan men inte tänkt på rubriken.

söndag 14 augusti 2011

Överväldigad

Jag får mail från alla håll att de röstar på mig. Jag är alldeles överväldigad.
En har lagt in det i sin blogg andra på sina facebooksidor.
Om ni missat och vill vara med så kopierar jag Tjejaheddins inlägg;
Gör som jag, mejla din nominering till hjaltemama@mama.bonnier.se och berätta varför du tycker just denna mamma är en hjältemama.
Vad hon skrivit för motivering kan ni läsa på https://webmail.tele2.se/Redirect/www.tjejaheddin.blogspot.com/

Sedan har vi träffat barnen underbara älskade ungar.

fredag 12 augusti 2011

Tack Patrik

I dag hade jag fått ett mail.
Hej,
Årets Hjältemama anser jag är fostermamman Eva känd från Uppdrag Gransknings program om barnen i Mark.
Hon har vägrat ge upp kampen för två små barn trots myndigheternas övergrepp mot henne och barnen.
Jag bifogar länkar till ett inslag ur Uppdrag Granskning och Fostermamman Evas blogg.

Hälsningar
Patrik Nyberg

http://www.nyhetsverket.se/nyhet/17851/Maria-Larsson-m%C3%A5ste-dra-l%C3%A4rdom-av-Marks-fallet

http://fostermamman.blogspot.com/

Länken till röstningen är http://www.expressen.se/nyheter/1.2521557/nu-kan-du-nominera-arets-hjaltemama

torsdag 11 augusti 2011

Årets mamma?

Fick en länk och ett mail att en tidning nu skall utse årets mamma. http://www.expressen.se/nyheter/1.2521557/nu-kan-du-nominera-arets-hjaltemama
”någon” tänkte nominera mig, kul men det skall väl mycket till. Gissar att det behövs rätt många röster men som sagt, det är alltid kul med uppskattning.

Snart börjar väl folk tröttna på att läsa om Mark. Det verkar ju aldrig bli någon ordning. Och det är precis vad som oftast händer någon kämpar, det lyfts men det ger inget eller väldigt lite och snart är det något annat som är intressant. Kampen för upprättelse faller i glömska.

Fick idag mail ifrån ett tungt namn med frågan hur man kan hjälpa till. Jag uppskattar så alla som vill vara med.

Igår stod det i Borås tidning http://www.bt.se/nyheter/mark/krismote-om-socialen-i-mark-i-dag(2893314).gm att det var krismöte igår med kommunledningen och ordförande och vice i nämnden. I Borås tidning lyfts kontroverser mellan partierna i nämnden. Enligt ett inslag på radio sjuhärad nu på morgonen är det är främst ekonomin. Men mer och mer framkommer det att det även är en spricka mellan politikerna i nämnden. Man undra vilka sprickan är mellan? Ordförande (KD) hade i alla fall socialdemoraternas stöd. Men jag tycker att det är lite konstigt att ingen från allians sidan ställer sig bakom och försvarar. De borde förstå att det ser ut som om de inte backar honom vilket skulle vara beklagligt.
I radion senare sändning http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4640950 bekräftas att de nu skall få stöd av kommunfullmäktige. Men vad stödet innebär skall bestämmas senare.

onsdag 10 augusti 2011

En bra chef/ledare

I dag har jag skrivit två debattartiklar.
Ett svar på en insändare i Hallandsposten. http://hallandsposten.se/asikter/debatt/1.1313313-en-svar-men-viktig-uppgift
Där går avdelningschefen ut och försvarar deras agerande i ärendet runt flickan som inte var misshandlad utan hade vattenskalle.

Jag förstår inte att det skall vara så svårt att erkänna att de gjort fel. Det är ju chefen som sätter ribban för hur handläggarna hanterar medborgarna. Om de är så ovilliga att se och rätta till, så snabba att skyla över och dölja de fel som gjort undrar jag hur många fler fel man skulle hitta vid en granskning.
Det får inte bli prestige när de gör fel så att det hindrar dem från att rätta till.

Som chef eller ledare måste man om någon behandlas illa och det kommer till kännedom vara mycket ödmjuk inför de som drabbats.
Istället försvarar hon som många andra chefer inom socialtjänsten, men även på andra ställen, deras agerande.
De gör allt för att skyla över de misstag som begåtts istället för att erkänna och göra allt för att rätta till och säkerställa att det inte händer igen.
Om man inte ser felen går de ju inte att rätta till och de blir inte mindre fel för att man vägrar se dem eller ger dem andra namn.
Att kalla sig ekonomisk när man egentligen är snål eller saklig när man aldrig ger sig, diplomatisk när man inte tycker att någon annan än man själv har rätt innebär inte att det förändrar faktum.

Likadant här om en chef vägrar att höra de som talar om att fel har begåtts, som sedan göra vad de kan för att dölja de felen och istället för att rätta till anklagar de som försöker förändra.
En som talar om för drabbade hur de borde tycka tänka och agera därför att det nog är de som har fel kommer inte att vinna respekt, inte heller kunna förändra så mycket, inte heller kunna påverka så att man får en bra organisation.

Den andra återigen till ansvarig Maria Larsson, ansvarig minister. Jag förstår inte att hon inte tar alla rapporter om missförhållanden på allvar. Alla som försöker tala om att det inte blev som de tänkt sig. Som är så ovillig att höra vilka felen är och sedan ta diskussionen om hur hon kan förändra. Får vi se om den kommer in och jag kommer då att länka till den.

måndag 8 augusti 2011

söndag 7 augusti 2011

En liten droppe

Hittade en lapp som farmor skrev innan hon dog.
Gud ge mig mod att förändra det jag kan
Acceptera det jag inte kan
och förstånd att se skillnaden

Jag har gått och grunnat på de orden.
Det gäller att veta vad man kan förändra men det gäller även att inte ge upp bara för andra gjort det eller för att det verkar omöjligt. Att inte ge upp innan man försökt. Många har försökt och många har gett upp.

Det sägs ju att även en liten droppe urholkar stenen och jag ber att jag får vara en sådan droppe. Liten men ettrig som inte ger upp innan hållet syns och stenen problemet börjar krackelera för att tillsist spricka och bli något bra för att alla utsatta barn i Sverige. För alla som jobbar med dessa barn och för alla dem som får förmånen att träffa dem.

lördag 6 augusti 2011

Vilket är värst?

Det första jag mötte idag var ett inslag på radio sjuhärad igen. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4634550
Ordförande går ut emot Bo Edvardsson istället för att bemöta kritiken kritiserar han honom.
En utredning behöver inte vara som en vetenskaplig uppsats men måste bygga på fakta och man måste ta in alla infallsvinklar, både positiva och negativa inte bara det negativa.
Man får inte lämna vissa aspekter, underlåta att ta in viss information bara för att det inte passar det mål eller den åsikt man har.
Eftersom ärendet är delegerat ned till utskottet och det då är sekretess för resterande av nämnden inklusive ordföraden bör han rimligen inte sett utredningarna och bör inte heller veta vad de innehåller eller vad som är fel.
Hela utskottet som sett alla papper och även hört både handläggare, utredare och familjen var ju eniga om att det var fel.

Det är lite som då alla fel kom fram efter vår anmälan. Det värsta var inte att de gjort fel utan det värsta var att de blev påkommna. Det värsta var inte vad de gjort mot oss eller barnen utan det värsta var att de blev kritiserade och det vändes mot den som orsakade det alltså främst mig. Det här känns lite likadant. Det värsta är inte att de gjort fel mot familjen utan det värsta är att de kritiseras och då är det fel på den som kritiserar.
Jag hade nog valt att vara tyst.

fredag 5 augusti 2011

Samhällsförakt för barn

Fler bloggar http://basfarmor.blogspot.com/
En som fortfaraden undrar över vårt ärende. Kallar det Samhällsförakt för barnen.
Även sidan http://barnkamp.se/ har lagt ur länkar.

Orkar inte skriva mer just idag det regnar och jag är trött. Trött på att det inte händer något, att ingen i ledande ställning tar det ordentligt på allvar. Det känns som om allt man gör är till ingen nytta. Ändå vet jag att jag kanske kommit längre än de flesta andra.

torsdag 4 augusti 2011

Trött

Fick lite länkar skickade till mig. Ett par bloggar en ny som samlar artiklar runt hur barn far illa eller utsätts http://barnkamp.se/
http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/02/det-beh-vs-nationella-riktlinjer-f-r-omh-ndertagande-av-barn
Anna Skåner ordförande för samhällets styvbarn, alltså själv drabbade tar en tur till i debatten och undrar varför inte familjehemmen och socialtjänsten bemöter kritiken. Det har jag också undrat. Varför går inte familjehems organisationerna ut och talar om var de står eller backar det som kommer fram. Jag försöker ju ändra ”vår” situation men därifrån är det tyst.

Hon skriver även om Rebellrobban http://anneskaner.wordpress.com/2011/08/03/farsta-stadsdelsforvaltning-forhalar-rebellrobbans-arenden/
han bor vist i Farsta och hon jämför förvaltningarna där och i Mark när det gäller att hantera ärenden.

Artikeln som kom på newsmill häromdagen ligger även på nyhetsverket. http://www.nyhetsverket.se/nyhet/17851/Maria-Larsson-måste-dra-lärdom-av-Marks-fallet

Det är konstigt att trots att det är sol, varmt och de flesta har semestern så är jag som tröttast. Jag har ingen energi och livslusten finns där liksom inte. I går kväll fastnade jag framför en film och resten av familjen gick och lade sig. När den var slut gick luften liksom ur mig. Jag satt där ensam i mörkret och grät. Grät över att det inte tar slut, över att det tar så lång tid, grät över allt vi förlorat och vad vi missar.
När jag lagt mig och precis somnat vaknade jag med ett ryck. Jag hörde sonen i panik ropa : "Mamma, Mamma". Jag sprang in till honom och han satt i sängen. Han var knappt vaken men var kallsvettig och hade drömt.
Det påverkar så mycket i saker man inte kan se. Han räknar ner tills vi skall träffa dem igen och gör saker till dem som små presenter och sa häromdagen att det inte är så länge denhär gången innan det blir roligt igen. Visst har han kul med sina kompisar men han saknar och längtar efter dem han växt upp med, som han ser som sina syskon.
Jag satt på knä vid sängen och smekte hans huvud, men det tog tid innan han somnade om. Jag var trött och lade mitt huvud intill hans på kudden. Satt där och hörde hans andetag och där vaknade jag efter en stund med värkande knän och rygg.
Idag är jag trött och sliten. När skall det ta slut? När skall vi få börja leva som vanligt igen? Så vanligt det nu skulle kunna bli efter det trauma vi utsatts för.

onsdag 3 augusti 2011

Andras åsiker

Semester och sommar är jobbig. Alla är lediga och det står nästan still. Men en debatt artikel är det på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/01/maria-larsson-m-ste-dra-l-rdom-av-marks-fallet
Patrik den första som skrev om Mark skriver att han tycker att Maria Larsson vård och äldre ministern skall ta lärdom av ärendet i Mark.

Även en sosse bloggar om det http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651
Hon håller med föregående skribent

En annan som bloggar om händelserna är riksdagsmanen Ericson i Ubbhult. http://www.ericsoniubbhult.se/ På hans riskdagsblogg under Markpolitik sedan blogginlägg om Mark skriver han flera inlägg både om vårt ärende och de tre barnen som hämtades på sin skola men som nu är hemma igen.

tisdag 2 augusti 2011

Ta lärdom

Semester och sommar är jobbig. Alla är lediga och det står nästan still. Men en debatt artikel är det på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/01/maria-larsson-m-ste-dra-l-rdom-av-marks-fallet
Patrik den första som skrev om Mark skriver att han tycker att Maria Larsson vård och äldre ministern skall ta lärdom av ärendet i Mark.

Även en sosse bloggar om det http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651 Hon håller med föregående skribent

måndag 1 augusti 2011

Utredningskultur

Även i Hallands nyheter var den glada nyheten.
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1310125-markfamiljen-far-nu-tillbaka-sina-tre-barn
Utskottet var helt enigt.

I kvällens västnytt var det ett nytt inslag. http://svtplay.se/v/2492814/nya_fall_av_tvangsomhandertagna_barn_kritiseras
utifrån kritiken från Bo Edvardsson där han säger att det är en kultur på förvaltningen uttalar ordförande i utskottet om att de håller med om kritiken och det har blivit bättre men hon vågar heller inte säga att den är borta.