torsdag 1 september 2011

Varför händer inget?

Fick en länk till en artikel. http://www.barometern.se/nyheter/TT_inrikes/rattsosakert-for-barn-i-dals-ed(2921800).gm Det är fler kommuner som får kritik. I Dahls Ed från början var det ett ärende jag skrivit om. En mormor jag har kontakt med som blivit av med sitt barnbarn. Även Dals Ed tvingas nu gå igenom alla sina ärenden men uppsträckningen gör om och gör rätt. Handläggaren på socialstyrelsen är den samma som i vårt ärende och hade sagt att det verkade vara lika illa som i Mark. Kritiken omfattar rättsosäkerhet och återkommande brister i struktur, rutiner och kompetens kring unga.

Även Gävle får kritik http://gd.se/nyheter/gavle/1.3006901-socialstyrelsen-kritiserar-socialtjansten Där genomför man nu en större granskning av hela verksamheten.
Det står :
Det är allvarlig kritik som riktas mot kommunen, bland annat vad gäller anmälningar om barn som varit vittnen till våld eller sagt sig bli slagna. Barnen har inte fått komma till tals.
”Nämndens bedömningar vad gäller dessa anmälningar måste starkt ifrågasättas”, skriver Socialstyrelsen och kräver att kommunen framöver ska se till att alla parter får komma till tals.
Socialstyrelsen konstaterar vidare att det förekommit att barn varit placerade i familjehem längre än två månader utan att några särskilda skäl dokumenterats.
Myndigheten ifrågasätter även om socialnämnden hanterar ansökningar från ungdomar på ett seriöst sätt när de vill ha en annan bostad med hänvisning till relationsproblem inom familjen. Det är inte tillräckligt att rutinmässigt hänvisa till familjestöd för att förbättra relationerna, menar Socialstyrelsen.
Även på flera andra punkter får socialtjänsten kritik, bland annat för att inte ha lämnat ut allmänna handlingar till föräldrar.
Sammanlagt kräver Socialstyrelsen att kommunen ska bättra sig på tolv olika punkter.

Högsby kommun http://svtplay.se/v/2453571/socialtjansten_i_hogsby_fick_hard_kritik får kritik

Likaså Finspång http://www.nt.se/nyheter/?articleid=6963915

Gävle får kritik http://gd.se/nyheter/gavle/1.3105688-socialtjansten-synar-brister även här gör men en granskning av hela socialtjänsten.

Både Linköping och Kalmars socialtjänster får kritik http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-mot-passiv-socialtjanst & http://www.nytt24.se/a/kritik-mot-passiv-socialtj%C3%A4nst

Göteborgs kommun kritiseras men här av revisorerna http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.563305-kritik-for-kommunens-hantering-av-familjehem

Här är det en kommun till http://www.vf.se/node/45545

Även Fosie (Malmö) får kritik slutet av förra året http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/malmo/pressrelease/view/allvarlig-kritik-mot-socialtjaensten-i-fosie-507292

Likaså Kortedala http://svt.se/2.34007/1.2180745/kortedala_socialtjanst_fick_svidande_kritik

Landskrona förra året http://blogg.aftonbladet.se/31023/2010/04/socialstyrelsen-har-granskat-landskrona-socialtjanst-socialtjansten-far-kritik-pa-punkt-efter-punk får kritik på punkt efter punkt.

Det som förvånar mig mest är att Maria Larsson vård och äldre minister, fortfarande påstår att de inte får så mycket indikationer att det är så allvarligt. Det är bara enstaka fall. De får det inte ifrån så många håll, det är inte så många som väcker att det skulle vara ett problem.
Och så läser jag:

I Uppsala går frälsningsarmen ut och kritiserar socialtjänsten. http://www.unt.se/uppsala/socialtjansten-far-kritik-1442124.aspx

Så även polisen i Ljungby som fick låta en 10 åring spendera en natt i arresten eftersom Socialen där brast i sina åtaganden http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/polisen-kritiserar-socialtjansten(2906614).gm De kräver högre beredskap, större tillgänglighet och bättre rutiner. De har inte ens socialjour.
Det står:
Flera kommuner som Smålandsposten har pratat säger sig känna igen polisens problembeskrivning. Marita Eriksson som är samordnare för välfärdsfrågor på Regionförbundet södra Småland har regelbundna möten med socialcheferna bland länets kommuner. Hon säger att frågan om att skapa en socialjour har tagits upp, men än så länge finns det ingenting konkret på bordet.
– Förvaltningscheferna har väl inte satt ner sin fot och sagt att nu ska vi jobba med det här, men det kommer att komma i och med att det har diskuterats, säger hon.

Likaså rädda barnen i Umeå http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=hard_kritik_mot_socialtjansten&videoid=1878236
Trots anmälningar ifrån flera håll har det tagit två år innan någon agerat.

Kuratorer reagerar, här en i Hudiksvall http://helahalsingland.se/hudiksvall/1.3771391-socialtjanst-far-kritik-av-kurator
Det står:
I en anmälan till Socialstyrelsen skriver hon att hon stött på saker som gör henne fundersam på om arbetet inom socialtjänsten vid Hudiksvalls kommun verkligen hjälper de mest utsatta ungdomarna i samhället på bästa sätt.
Kuratorn beskriver tre ärenden hon varit inkopplad i under ett års tid, som alla handlar om elever på gymnasiesärskolan.
Om ett fall skriver hon bland annat att det tagit "orimligt lång tid" att få en kontaktfamilj, om ett annat att socialtjänsten inte tycks ha någon plan för framtiden utan agerar i sista sekund.
Men Socialstyrelsen anser inte att några formella fel har begåtts, efter att ha tagit del av yttranden och journaler i de tre ärendena. Därför avslutas nu ärendet utan kritik mot kommunen.
Socialstyrelsen avslutar alltså granskningen av det ärendet. det händer ingenting. Känns det igen?

T.o.m. FN kritiserar regeringens barnpolitik http://www.rb.se/press/debattartiklar/Pages/FN-kritiserar-regeringens-barnpolitik.aspx
Men det händer ingenting. Varför? Hur många enskilda ärenden skall det vara för att det inte skall vara enskilt längre? Hur många skall påtala bristerna innan någon agerar och reagerar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar