fredag 17 juni 2011

Stämmer inte

Det första jag hittade på nu på morgonen var ett inslag på radio sjuhärad. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4559450

En intervju med utredningsexpert Bo Edwardsson som fullständigt ratar utredningen som ligger till grund för senaste omhändertagandet av tre barn. Han kallar den undermånlig och menar att den skall förkastas. Sakligheten är frånvarande.
Han säger:
"Bristerna han pekar på är bland annat ett ensidigt urval av uppgifter och personer där exempelvis vänner och bekanta till familjen som kunnat ge en annan bild har ignorerats, det handlar om godtyckligt tyckande, bristande källredovisning och oetiska metoder som att skriftligen bedöma hemmiljön genom att smygtitta in genom fönstren.”

Även GT har en artikel om det
http://gt.expressen.se/nyheter/1.2472622/expert-sagar-socialtjanstutredning
Här tar de upp :
”I stället för att lyfta fram synpunkter från olika håll har man bara lyft fram de negativa, från släktingar som mycket sällan träffar familjen, säger han
- Det är som grannskvaller, men här är det släktingar som skvallrar. Jag kan inte se någon saklig grund”

Redan nu ligger det ett nytt inslag på sjuhärad. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4559450


I BT http://www.bt.se/nyheter/mark/(2822923).gm tar man nu tillbaka mediarekommendationerna som kom igår. Under rubriken Ren klumpighet står det:
– Vi är politiker 24 timmar om dygnet. Medborgare ska känna sig säkra på att deras synpunkter förs vidare och leder till att saker blir åtgärdade, säger Anita Lomander (S).

Konstigt.
Jag skickade en begäran om rättelse i vår utredning, den som Bo Edwardsson på uppdrag granskning inte ens vill kalla utredning. Den skickades till nämndemötet i onsdags, direkt via kommunens mail och till alla i nämnden som jag hittade mailadress till. Den togs inte ens upp utan lades bara som bilaga till vår akt.

Trots att jag lämnar en synpunkt/begäran både till nämnden och de allra flesta nämndeledamöter så tas den inte upp och jag får tydligen heller inte vare sig avslag eller rättelse.
Det stämmer alltså inte med vad de går ut med.

Konsekvenserna blir därmed att om någon begär ut utredningen kommer alltså inte rättelsen med och syns inte, vilket var poängen med det hela.

Jag ringde upp JO för att få veta vad som gäller. Om man kan eller har rätt att göra så.
Talade med en av deras jurister och fick veta att han inte kunde avgöra per telefon men trodde att det var ett lagbrott och han ansåg att jag skulle göra en formell anmälan.

PUL Person Uppgifts lagen säger att en begäran om rättelse måste föras in i det dokument som skall rättas. Det skall synas både det som stod innan och rättelsen.
En begäran om rättelse skall ochså godkännas eller avslås med i så fall motivering om varför man avslår d.v.s. går emot lagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar