söndag 22 maj 2011

Inte lärt sig

Då är det helg igen och inget händer.
Flera bloggare är igång.
Katarina Sandström Blyme. http://www.unt.se/kultur/barnens-basta-en-tolkningsfraga-1349063.aspx skriver om att barnens rätt verkar vara en tolkningsfråga.
Hon skriver också:
”Många familjehem måste tvinga i väg sina placerade barn när de ska träffa den biologiska familjen. Efteråt får de trösta och reparera efter besök som spårat ur.
Vem är det socialsekreteraren skyddar? Barnet? Mamman? Sig själv och egna föreställningar om föräldraskap”?
Det är precis vad jag försöker väcka. Varför är det ingen som hör. Lyssnar på oss. Att tvinga barn till något, gång på gång som de mår dåligt av, då måste man fråga sig för vems bästa det är. Jag anser inte att det är för barnens.

En moderat http://lejonroos.wordpress.com/2011/05/21/dessvarre-finns-det-fler-fall-som-fosterbarnen-i-mark/ En tjej som haft en pojke placerad/boende hos sig och som sett hur allt rasade runt honom utan att kunna göra något.Bara för att soc. fatade dåliga beslut.

Rädda barnen debatterar om oss http://svtdebatt.se/2011/05/ny-lag-behovs-som-ger-barnen-mer-att-saga-till-om-vid-omhandertaganden/ och kräver en ny lag som ger barn mer att säga till om vid omhändertaganden. Men många barn, kanske de allra flesta, iallfall äldre barn vil stanna hemma för att ta hand om sina föräldrar eller småsyskon. Störra barn längtar efter sina föräldrar även om det kanske inte är bra för dem.Det man vill och det man behöver är inte alltid samma sak.

En sosse till Martin Moberg http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2011/05/bara-for-att-man-ar-partikamrater.html som kommenterar Sebastians inlägg här om dagen. Har kritiserade Anita Lomander och skrev att han skämdes över att vara sosse. Då blev han uppringd och utskälld.
Martin skriver:
”Jag instämmer med Sebastian till fullo och det gäller att ta ställning för i det här fallet barnen även om det innebär att socialdemokratiska politiker står på den sida som med rätta ska kritiseras”.
De är visst i blåsväder igen därnere i Mark men nu är det inte vårt ärende utan det ärendet som i verksamhetstillsynen fick mest kritik. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4516060 Det största problemet är också att ordförande sa nej till att omhänderta barnen och tjänstemännen då gick vidare till vice som skrev på. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2443522/socialtjansten-har-stulit-barnen Vänner till familjen talar om att de inte tillfrågats utan förvaltningen har bara frågat personer som familjen inte umgås med. Vet att 30 dokument som talade till deras fördel varit borta. Utredningen som man nu baserar sig på börjar med att de vare sig talat med familjen eller barnen inte heller besökt dem. Dessa vänner som går i god för dem får ca tre rader i utredninge medan familj som de inte umgås med tar upp resten. Skolan ifrågasätter och om någon skule ha märkt något borde det ara dem. Men de ifrågasätter starkt omhändertagandet och hur det gick till. (se sjuhärads inslag) Det är andra gången de här barnen tas ifrån sina föräldrar. Inte heller förra gången fanns det skäl utan barnen fick komma tillbaka.
Denna gång startas en utredning för att de två sist inte gav något??? Är det en orsak till att starta en ny? Och det faktum att föräldrarna vägrar ställa upp på en ny är det ett skäl att ta barnen på det sätt som skett?
Det mest förvånansvärda är att man inte verkar lära sig av misstagen.

1 kommentar:

  1. Hej på dig och familjen!

    Du känner inte mig, jag såg reprisen av uppdrag granskning inatt och så nu googlade jag upp din blogg.

    Jag måste bara berömma dig och din familj, vilket hästjobb och vilket lass du/ni har dragit! Puh, vilka starka personer ni är, jag är mäkta imponerad. Det föll många tårar under programmets gång, hur många tårar har fallit för era kinder? Många förstår jag. Vilka underbara människor ni är och vilken hemsk orättvisa ni råkat ut för. Jag kan inte göra annat än att beklaga.

    Vi får hoppas att det här har gjort att risken minskar för missar och felbedömningar kring fosterbarn och familjehem. Att de sociala myndigheterna ser över sina rutiner och följer den svenska lagen och fn:s barnkonvention.

    Jag hoppas nu att ni får en lycklig återförening med varandra och att ni aldrig nånsin hamnar i någon liknande situation igen. Marks kommun borde ta och svälja sin stolthet, eller vad det nu handlar om, be om ursäkt och sen lämna er ifred.

    Man förstår ju att barnen har det mer än bra hos er! Att det är er de sett som sina föräldrar hela tiden, eftersom de var så pass små när de blev omhändertagna.

    Snälla skriv ett inlägg igen när ni har fått hem era barn. Det skulle vara så skönt att veta att barnen kommit dit dom hör hemma.

    Stor varm kram från mig till er / Sarah Johansson

    SvaraRadera