Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 30 november 2010

Uppföljning i morgon

Har inte bloggat på två dagar. I söndags fick jag försöka att få lite jul och jag och sonen satte på en ny julskiva och fick upp alla tomtar och ljusstakar. Igår hade jag lite annat för mig så jag var inte hemma. Men jag spenderade en bra stund i telefonen med en kompis som blivit invald i riksdagen. Han hamnade i socialutskottet och eftersom vi känner varandra sedan flera år tillbaka vet han ju vem jag är och vad jag går för. Vi pratade länge om vad vi varit med om och vad som behövs ändras lagmässigt. Det är så att socialutskottet nu skall debattera barns rättigheter och hur de skall stärkas i två dagar. Han skulle ta avstamp i vårt ärende för att visa behovet av ändringar. Som jag sagt tidigare jag tror inte på slumpen och jag tror inte att det är en slump att just han hamnade där.

Fick också ett mail att uppföljningen på uppdrag granskning är redan i morgon onsdag. För alla er som vill se det.

Fick ett ”Skick” med lite tankvärd sanning: Skadestånd för mordet på Engla: 75.000 kr. Skadestånd för våldtäkt på 14-årig flicka: 50.000kr. Skadestånd för Pirate Bay: 46 miljoner kronor.
Man får lite perspektiv på hur myndigheter och rättsväsen ser på saker och ting.

Har även fått ett brev ifrån Mark.
Kopia av uppdraget att vi skulle få träffa barnen de tre gånger som vi nu har gjort och beslutet på det.
Åter igen förvånas jag över hur utbildad personal kan sitta och klippa och klistra i akter trots att de skall skrivas och skötas individuellt och sedan göra det på ett sätt så att det blir fel.
I tösens utredning står det att mötet med oss måste till för att hon nu börjat fråga efter oss. Tror nog att det är så att hon frågat efter oss hela tiden men ingen har lyssnat. Det står också att det är av vikt att vår biologiska son skall vara med eftersom hon ser honom som sin storebror. Det är märkligt för i andra utredningar står det att barnen inte skulle ha någon anknytning till oss enligt en utredning från i våras. Trots att de inte sett barnen och oss tillsammans har de utrett att de inte har någon anknytning till oss.
I vilket fall för mig är det märkligt att barnen ser vår biologiska som sin bror men inte skulle ha någon anknytning till oss.
Sedan i pojkens papper har det klistats in. Men man har glömt att byta namn så där står det att pojken får träffa oss för att flickan frågar efter oss och för att hon ser vår biologiska son som sin bror.

lördag 27 november 2010

Den sociala barnavården

I torsdags morse var BO i godmogonsoffan http://svtplay.se/v/2247216/gomorron_sverige/hur_hjalper_vi_utsatta_barn_?sb,p119636,2,f,-1
Det var efter en studie som nu offentliggjorts och gjorts tillsammans med socialstyrelsen.
Den handlade om den sociala barnavården.

BO har åkt runt och träffat över 120 barn och 10 av dess barn kommer i vår att träffa regering och socialutskott och få tala om vad som saknas och är viktig.  
Det nästan alla sa att det som saknas mest är att de inte får tala till punkt. Att ingen lyssnar på dem.

Hur får man ihop det med barnperspektivet?
Han menade att man måste ge dessa barn samma möjlighet till trygghet och utbildning för att de skall få en chans att lyckas.
Den sociala barnavården är inte bra. Det saknas tydliga mål för vad man gör. Har man en social kontakt som man skall vända sig till hinner man inte få förtroende för den om de hela tiden byts ut.
Det positiva var att barnen ändå har en bra framtidstro och tycker att det ändå är bra att bo i Sverige.

Det ligger en artikel i advokatsamfundets tidning med rubriken:
Barnen i centrum i ny modell vid vårdnadstvister http://www.advokatsamfundet.se/Documents/Advokaten/Advokaten_8_2010.pdf Sid 9
den handlar om barn i svåra vårdnadstvister, att de kan behöva ombud. Självklart skall barn som hamnar i mitten av två vuxna som håller på att straffar varandra genom att använda barnet eller barnen ha ett ombud som talar företräder deras intressen. Det skall inte ens behöva diskuteras.
Och dessa intressen är inte alltid det samma som vad föräldrarna i det läget tycker eller anser eller ens kanske klarar att komma överens om. Alldeles för många har ett vuxenperspektiv utan att ens märka det. Behovet av att få ett bättre barnperspektiv gäller på alla fronter och det är akut.

fredag 26 november 2010

Riksdagen igår

Då jag öppnade mailen idag hade jag en scannad bild av en artikel i HN idag. Gick in och hittade den sedan på nätet.
Den enhetschef som nu inte är välkommen tillbaka och som anklagas vara en stor del i det hela har svart på lite frågor till HN, via mail.
Hon försvarar de två politiker som hoppat av och menar att det är viktigt med kontinuitet. Men om de gör fel så innebär ju kontinuitet att de får fortsätta och det skulle vara katastrof.  
Hon har skrivit att de har ett stort engagemang i sociala frågor. De har ju inte engagerat sig alls skulle jag vilja påstå vilket jag gissar att polisutredningen kommer att visa och åklagaren förhoppningsvis kommer att åtala. De var ansvariga och har trots otaliga påstötningar inte gjort ett dugg.

Det var en av de saker jag lyfte i riksdagen, önskemål om någon typ av agerande krav för politiker. Precis som man har krav på olika tjänstemän att de har anmälningsplikt eller anmälningsskyldighet så borde det finnas krav på politieker att agera om de får indikationer att något är fel.
Jag fick veta att de, politikerna också har anmälningsplikt precis som alla andra men de inte kan åtalas för att låta bli idag. Men skulle det bli krav på att de måste agera om de får veta att något är fel så ökar kraven på att göra något åt det. Då skulle ingen efter 5 personliga brev, flera telefonsamtal och påstötning av andra kunna säga att:”jag visste inte, jag hade ingen aning”

Hon försvara även sin chef Bengt det är klart det var han som värvade henne och rekommenderade henne. I då han gjorde det lade han grunden för att hela förvaltningen gick omkull, mer eller mindre. Det är klart att hon måste försvara honom. Men han har gjort lika fel.
Det är klart att hon nu måste försvara alla de som låtit henne hållas och fortsätta hantera medborgare som hon gjort. Föresten omfattar nu kritiken det även den förra socialchefen som även han verkar ha varit delaktig (enligt artikel i denna veckas Markblad, v 47) och värvat de två som sedan medverkat till att Mark sats på kartan som ett varnande exempel. Men det är så skönt (tur) att hon och de andra stoppats från att fortsätta med sina övergrepp av människor. Hoppas att de ställs tills vars också. Men polisens besök här då de utredde tjänstefel tyder på det och det ser jag fram emot.

Igår var jag i riksdagen. Första träffade jag Kenneth Johansson (c) Lika trevlig som sist. Han bjöd personligt på lunch i riksdagsmatsalen. Maten och sällskapet var trevligt men matsalen var inte så rolig. Det borde de kunna kosta på dem att förbättra. Den var rätt kalt, hög volym eftersom det inte var så mycket som stoppade eller dämpade ljudet och inte så mycket varken ”pynt” eller avskiljare. Kan tänka mig att det är många som vill diskutera viktiga saker över maten men det var svårt innan grann sällskapet gick så vi kunde flytta intill väggen och det lugnade sig med folkstormen.

Men som sagt Kenneth var som sist lika trevlig. Han lyssnade och antecknade och visade att han var påläst. Han hade t.o.m. begärt ut kritiken ifrån socialstyrelsen och hade kommentarer runt den. Sedan mötte TV 4 upp för en intervju för Borås och han ställde t.o.m. upp på ett reportage med dem och talade om hur viktigt det är att de får träffa människor som lever i de lagar som stiftas

Efter det gick vi (hade med en kompis en annan fostermamma) till socialdepartementet där vi träffade Ulrik Lindgen och Agneta Björklund. Det blev faktiskt en besvikelse för Agneta pratade bort mina 30 minuter så att jag inte hann få fram det jag var där för. Ulrik hade ett möte så han försvann efter en stund men hon fortsatte att prata och lägga ut texten och vi hade ju inte tagit ledigt en heldag, bekostat biljett till Stockholm för att lyssna på henne.

Tillsist kunde jag inte hålla mig jag satt och funderade på om man skulle acceptera och bara hålla tyst men jag var ju faktiskt där för att Göran Hägglund hade hänvisat mig dit. För att det hörde till deras område och för att det jag hade att säga var viktigt. Annars hade jag inte fått komma dit inte bara en gång utan två. Så jag talade om hur det kändes, att jag blev arg och besviken. Att jag åtminstone väntat mig att hon skulle lyssna till vad vi hade att säga, att hon inte borde ta den lilla tid vi fått tilldelat för att själv fylla den men saker som vi inte ens var intresserade utav. Som inte i vissa delar ens hörde dit. Jag talade om att hon fick göra vad hon ville med mina förslag sedan för det kan jag inte påverka, slänga mina idéer i papperskorgen men att hon borde ha respekt nog att lyssna till vad vi hade att säga. Sedan gick ytterligare 20 minuter till att försöka reda ut hur det kunde bli så och det hela avslutades med att hon hoppades att hon hade kompenserat lite genom att ge oss 20 minuter extra. Men de gick ju till annat.
Nu på morgonen ringde jag upp Ulrik L och berättade hur det känts och vi uppfattat det hela och fick en god och innerlig ursäkt, Jag kände igen honom igen och nu lyssnade han och vi taldes vid nog 45 minuter och jag fick framföra det jag hade på hjärtat. Han avslutade med att han hoppades att vi skulle träffas snart igen. Jag sa att jag kanske fick vara nöjd med att ha fått tillträde till riksdagen två gånger men han sa att jag nog lär hitta mer av vikt så han hoppades att vi skulle träffas igen och sa att jag var välkommen åter.

Efter det besöket var det telefonintervju med Radio sjuhärad. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4205354
Jag berättar att många familjehem inte orkar mer. Att de talar om att de inte kommer att ta flera placeringar då de som de har är klara och jag berättade om alla de som hört av sig och funderat på att bli familjehem som tänkt om. Inte vill utsätta sig för det man riskerar. Så om man inte ändrar på villkoren för familjehemmen så försvinner fler och fler och jag anser att läget är akut. Det var det jag talade om i riksdagen och det var det som de ansåg var viktigt.

Sedan var vi och åt innan det återigen var dags att sätta sig på tåget och åka hem.

Markbladet v 47

Veckans Markblad har jag inte hunnit med men nu hann jag äntligen titta på den.  
http://www.markbladet.se/ v 47 där börjar det på sid 20-21 först om de två cheferna som sparkas.
Det som förvånar mig och som vi pratade om i riksdagen är att det på något sätt blir viktigare att sträcka upp organisationen än att rätta till för de drabbade.
Man satsar så hårt och så mycket på organisationen men de drabbade får återigen vänta medan man sträcker upp det. Det borde vara första prioritet på att rätta till felaktigheterna.
De ansvariga anser säkert att det är just det man gör men då jag talade med alla de 10 jag har kontakt med så hade ingen sett någon som helst konsekvens i deras enskilda ärenden.

De som det hänt något för är de jag satt i kontakt med advokaten som ställt sig till vårt förfogande. Peter Zeijensborger som just nu jobbar för försvarsadvokaterna men startar eget igen nu d 1 dec. Han verkar var en pärla som vi är mycket tacksamma för. Han erbjöd sig att stötta alla de vi kommer i kontakt med inom två veckor hade han varit i kontakt med alla de ca 10 som jag förmedlat kontakten med första omgången och han är igång i alla de ärenden han kan göra något. Sedan skickar jag över ärende efter ärende som jag får kontakt med.
De ärenden där man gjort något alls så är det nya utredningar som startas istället för att bara åtgärda, rätta till, backa på fel beslut. Det verkar som om de nu skall utreda om det verkligen var fel beslut.

Åter till Markbladet. På sid 21 Där beskrivs åtgärderna man redovisar för socialstyrelsen. Här står det att då utredarna är klara i vårt ärende så är det förmodligen inte utskottet som tar de beslut som blir följden av utredningen utan det skall upp på stora nämnden.

På sid 26 talar de om att kommunen kommer att gå 40 milj. Plus. Och nu skall man satsa på barn och unga. De talar om skola och barnomsorg och det är nog bra och säkert behövligt. Men det lär nog även behövas extra pengar nu då socialförvaltningen ställt till det som de gjort. Det lär kosta och det är också barn som hamnat i kläm, de borde få kompensation och det lär komma in krav på det ifrån många håll innan det här är över. Det är jag helt säker på.

På samma sida står det just om socialförvaltningen, att de kanske kommit en bit på väg om ett år. Att det kommit in över 800 mail bara efter uppdrag granskning. Att de nu väntar på vad de får för svar ifrån socialstyrelsen. Då är inte alla som kommit via barnmisshandelavmyndighet.se eller de på facebook inräknade.

På sid 28 står det om demonstrationen.
Anledning till demonstration var att barn inte skall straffas för vuxnas misstag.
Henry Sandahl var med. Den enda som vågade visa sig ifrån socialnämnden.
De avslutade med en kommentar ifrån mig att det kändes skön att folk reagerar och backar upp.

Sedan under Marbomeningar så är svarar Bennie Åkerfeldt den insändare som förra veckan undrade vart han ville komma. Bennie menar att man känner sig illa till mods då man ställs öga mot öga med historien. Men det tycker inte jag. Det är nämligen inget jag kan eller kunde påverka. Jag känner mig däremot inte bara illa till mods utan kan bli nästan kräkfärdig över hur människor hanteras både då och fortfarande men att dt skulle göra detta till en rasist historia är befängt.
Det fanns fog för placeringen av barnen och det finns det ju fosterfaraden eftersom Mark heller inte lyckats trots idoga försök på barnens bekostnad.
Han klipper sedan in citat och sätter ihop dem så att det ser annorlunda ut kan tolkas på ett annat sätt än det står, bara för att understyrka det han säger. Man får inte klippa ut saker ur ett sammanhang för då kan man ju få det att se ut precis som man vill.

Under är det en till som ifrågasätter hans agerande. En som talar om att det även finns omvänd rasism och att skylla på rasism när det inte är så är just omvänd rasism.
Sådana som Bennie medför att så få vågar agera när det är rena missförhållanden. Och varför skall inte dessa barn ha rätt till samma skydd som andra. Vad får vi för samhälle om det skall lyckas att skrämma så att lagen inte följs och skyddet inte fungerar för vissa delar av samhället. Vara vågade agera. Vara tog misskötseln på allvar och gjorde något åt den och nu hängs de ut och Bennie påstår att rasism skulle vara orsaken. Så fel han har läs socialstyrelsen granskning av omhändertagande av romska barn som gjordes just det året barnen togs där Vara ingick i studien. http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-131-36

En undersökning vetenskapligt gjord smäller högre än en persons åsikt i mina ögon. en person som inte har belägg för sina påståenden inte heller insyn och dessutom är personligt engagerad så att han talar i egen sak och förvanskar sanningen för att stärka hans egna påståenden.

onsdag 24 november 2010

Uppföljning

Idag har jag inte hunnit med dator. Den första delen av dagen gick åt att prata med polisen som utreder tjänstefel på de flesta på förvaltningen. Vi hittade tjänstefel på alla de som varit inblandade i vårt ärende. Nu skal de bringa reda i all dokument, begära ut lite mer, prata mer med vissa ”vittnen” och sedan blir de kallade på förhör. Sedan avgör åklagaren om det är tillräckligt start för att väcka åtal och ställa dem inför rätta. De hör även med socialstyrelsen vilka tjänstefel de anser ha begåtts och vilka som är ansvariga.
Det var allt från sekretessbrott, underlåtenhet att göra anmälan enligt Lex Sara som kom i somras, falsk tillvitelse, brott mot grundlagen och demokratin. Vet att det strömmar in anmälningar även i de andra ärendena nu.
Sedan på eftermiddagen kom uppdrag granskning på besök igen. De håller på med en uppföljning som beräknas sändas V 49 om det går som planerat så den sändningen kan ni pricka in redan nu.
Det beskedet de hade fått var att utredningen inte skulle vara klar förrän i vår. Alltså inte i januari som vi fått höra. Det skall alltså ta ett halvår till.
I morgon åker jag till riksdagen, Tv 4 var intresserad som skulle föröka möta upp och det kommer i så fall i TV 4 Borås på kvällen. I vilket fall som helst så kommer jag inte åt någon dator så det blir väl ingen blogg i morgon.  

tisdag 23 november 2010

Läget är akut

Hittade en site http://www.silobreaker.se/socialtjnsten-i-mark-sgas-detta-r-riktigt-illa-5_2263745362202198019 Här har de sammanfört en massa som skrivits i ärendet. Mikael Thörn säger
– Jag hoppas det framgår att vi tycker detta är riktigt illa, säger Mikael Thörn, inspektör på socialstyrelsen


Kontaktade även Maria Larssons närmaste man för att se om hon eller han har tid att träffa oss då vi åker upp nu på torsdag. Fick en tid direkt med Ulrik L iallafall.
Blev även uppringd av TV4 Borås och skall alldeles strax göra en intervju eftersom det är så många som är känslomässigt berörda av vårt ärende. Den kommer ikväll.
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18%3A31&videoid=1142328
Det "konstigaste" är att trots att jag varit i riksdagen snart två gånger, (på torsdag) politiker har engagerat sig. Två ministrar är informerade, BO informerad, Mark har fått massiv kritik först i vårt ärende, sedan en verksamhetstillsyn som ger den grövsta kritik som delats ut.
De har fått en revision på sig, tre utredningar har visat att de har grava problem.
Två politiker har fått ställa sina platser till för fogande och två chefer har fått sparken.
Ytterligare personer i ledningen har omplacerats och handläggaren har fått lämna ärendet.

Trots allt detta så händer ingenting konkret. Av de som jag har kontakt med av andra som drabbats så har inte en enda en märkt någon som helst skillnad. Istället startas bara utredning på utredning.

Familjehem börjar backa ur vill inte ta fler uppdrag. Familjer som har funderat på att bli familjehem lägger ner de planerna eller funderingarna.

Sedan har vi dagens familje-konstalation som gör att många i dagens samhälle inte har tid, lust eller ork att engagera sig, de har nog med sitt. Med mina dina och andras barn  
Familjer som drabbats anmäler inte för om det inte blir konsekvenser i vårt ärende då jag kämpat så länge, så hårt så är det inget ide att anmäla. Det kommer sluta med att vi inte har några familjehem och det slutar med institutioner. Är det vad vi vill? Tror inte det men då måste det till en förändring nu. Politiker måste börja ta det på allvar nu.

Fick föresten ett telefon nummer till, en familj till som råkat illa ut. Det är morföräldrar som har haft en tös till och från i 10 år och permanent de sista 3 åren. Hon hämtades utan förvarning av två handläggare och två poliser i juli. Hon fråntas sin mobiltelefon för att hon inte skall kunna ringa till ”mamma”och då hon tillsist får veta var tösen är och får åka dit med lite saker. De tar en fika och då hon går till bilen för att hämta kameran för att ta några kort på flickan så anklagas hon för att försöka kidnappa henne. Soc. anmäler och lyckat få besöksförbud mot mormor som går från att ha varit mamma till att inte ens få tala med än mindre träffa tösen som flyttats femte gången sedan i somras. Man tar alltså ifrån flickan både mamma och mormor i ett svep. Jag slutar inte att förvånas. Barnperspektivet är i vissa fall helt bortglömt. Barnens röst blir inte hörd.

måndag 22 november 2010

Dagens GT

Det diskuteras ju nu hur mycket det kommer att kosta att lösa ut de två uppsagda cheferna men den ena sa ju faktiskt upp sig så det borde inte bli så dyrt.
Hon hade i och för sig trott att hon kunde vara kvar på förvaltningen som socialsekreterare men det är ju inte en chefslön hon skall lösas ifrån.
Sedan har jag svårt att förstå varför de skall lösas ut om de gjort så mycket fel och äventyrat människors liv. De borde åtalas istället. Polisen håller på att utreda och jag har svårt att tänka mig att de går fria efter detta.

I dagens GT står det om att umgänget stryps igen http://gt.expressen.se/nyheter/1.2222312/sista-motet-med-barnen
De talar om att barnen först inte fått vare sig tala med oss, träffa oss eller fått våra presenter . vi skulle raderas ut från deras liv. (Men det har inte lyckats.) Sedan får vi träffa dem tre gånger och sedan gör man samma sak en gång till då man stryper umgänget utan förklaring eller ett ord om när eller om vi får se dem igen.

Fick en blogg till http://angenf.blogg.se/ där skribenten undrar hur det kan ha gått ett helt år utan att barnen fått komma hem. Det undrar jag också.

söndag 21 november 2010

När skall det bli synliga konsekvenser

Har tappat gnistan. (den kommer väl igen men)
Jag har pratat med hur många människor som helst, media har väckt och bevakat och skrivit och politiker är engagerade.

Det har ändrats lagar och folk protesterar.
Ansvariga har avgått sparkats men ändå händer ingenting.
Vi vet inte om det är sista gången vi träffar barnen nu när vi skall träffa dem i veckan.

Socialstyrelsen har kritiserat men ändå gör de samma sak en gång till. De tar oss ifrån barnen och lämnar ett stort frågetecken i väntan på ett ännu större frågetecken. De har gjort fel och det är inget tvivel om saken och vd gör man. Istället för att rätta till så startar man en ny utredning och sedan en ny och nu ytterligare en ny.

Fortfaraden är det bara ord och ingen handling som får konsekvenser för oss drabbade.
Man pratar om att det aldrig skall hända igen men låter de ansvariga handläggarna stanna.
Av alla de jag har kontakt med som drabbats är det inte en enda som märkt någon skillnad än.
Det är snarare så att missförhållandena fortsätter och fortsätter och likadant som i vårt ärende så rättar man inte till utan startar nya utredningar.

Nu är det även ett kort inlägg i HN om demonstrationen http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1031458-demonstration-mot-socialforvaltningen

Sedan fick jag en länk till svenska mord. De brukar bara ta upp kriminalfall men en har tagit upp skandalen i Mark http://www.svenskamord.se/index.php?topic=6675.msg55303#msg55303

lördag 20 november 2010

Demonstrationen idag

I dagens Borås tidning står det om demonstrationen.
http://www.bt.se/nyheter/mark/mark-demonstrerar-for-fosterbarnen(2186607).gm


Ringde ner till en som var med. De höll på att samla ihop sig.
Det var inte så många än men han såg att det började strömma till folk och det höll på att riggas upp tv kameror.

Ringde en som är med vid Göran Hägglunds möte och frågade om det var någon ide att åka, om det fanns möjlighet att träffa honom. Han ringde tillbaka och talade om att det inte gick men Göran hälsade att han höll sig väl underrättad om vad som hände och var väl informerad om vad som hände. Men att ändra på något tyckte han att det var mer Maria Larssons sak.

Sedan kom det ett inslag på radio sjuhärad. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422&artikel=4194874
Det hade varit ett trettiotal som trotsade kyla och blåst och enligt vissa var det många.

Det var intervju med folk.
En man som arbetat som fosterhem och haft ca 60 placerade barn genom åren och visste vad denna behandling gör med barn. Han tyckte att det var ren skam att förvaltningen kunde gå ut och svartmåla ett familjehem som det har skett här och menade att det var perstige och att det inte var ovanligt tt de höll varandra om ryggen i Marks kommun.
En grabb som själv varit fosterhemsplacerad då han var 11-12. De hade hämtat honom och sagt att han skulle hälsa på och där lämpade de av honom där hos en familj som han aldrig träffat tidigare. Andra som skämdes över att bo i Marks kommun.
Har fått mail och annan kontakt med ett flertal som ville vara med men inte lyckades ta sig dit av olika anledningar. Tack alla ni som gick med säger jag.

Demonstration

Nu ligger en länk ute till Sjuhärad direkt i förrgår.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=279&artikel=4192008
Där är det två inlägg.
En med Anita Lomander och en med Magnus.

Lomander säger hon någon borde läckt till någon av politikerna så att de fått veta hur det var. 
Magnus chefen talar om att de först förstod när kritiken kom 22 september.

Jag har skrivit 5 brev som jag skickat direkt hem till varenda en. Men ingen verkar ha läst dem. Jag har begärt företräde 5 gånger men nekats. Ingen av dem säger något om kritiken i Mars, 9 sidor och återkopplingen i vårt ärende nämner de inte heller. Inte heller kritiken från länsstyrelsen förra året. Lomander fick ju dessutom uppdraget i våras att granska vårt ärende så hon hade insyn men gjorde ingenting på 6 veckor. Hon hade kunnat se att det var fel men valde att låta bli.

De menar även att det skulle räcka med att ta bort två chefer trots att det även var flera av personalen som "mobbade" och de var utbildade och inte mobbade och har ändå inte gjort sitt jobb eller följt lagen. Kontroverserna var ju även personalen inte bara ifrån cheferna.
Det brukar inte räcka med att tala om för mobbare att nu får ni sluta. Nu skall vi ha samma mål. De brukar trycka till sina offer när de får chansen och inge ser och ingen vill ju skvallra så problemen lär nog fortsätta om de har den inställningen.
Sedan talar han om en del i det hela är att delar av personalen är nyutbildade  och menar att det är klimatet, mobbingen som gjort att de inte följt lagen, flera av handläggarna var ju inte mobbde och skickar ändå  remisser utan medgivande och särar på barn och föräldrar utan LVU eller beslut i rättegång, klarar inte att göra utredningar korrekt, klarar inte av att öfra in saker i akterna osv.  Om de är utbildade och inte mobbade och ändå inte gjorde det de skulle så kan man inte skylla på något.
För mig är det obegripligt hur man kan ha andra mänskors liv i sina händer och ändå vara så bekväm att man struntar att göra saker som lagen kräver bara för att ledningen inte efterfrågar det.

Sedan stör det mig att ingen nämner de mäniskor har drivits in i depression, missbruk, hemlöshet, barn har tagits ifrån sina föräldrar och föräldrar har tagits ifrån sina barn

I dagens GT är det en artikel om en annan familj i Mark. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2219736/deras-liv-blev-raserade-av-kommunen Deras ärende låg blad de under verksamhetstillsynen men efter att Mark fortsätter att missköta deras ärende så har det öppnats som ett eget med egen granskning bredvid precis som vårat.

De har också en artikel om den troliga kostanden för hela kalaset. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2219733/notan-for-reda-upp-skandalen-slutar-pa-5-miljoner

Inget bra väder men demonstration är det i Mark idag och jag hoppas att det kommer många även om jag inte är där. Det värmer att det är många som stöttar oss i kampen mot en förbättring av villkoren för barn i Sverige. Själv skall jag nog försöka ta mig till Grästorp (någon som vet var det ligger?) för där är Göran Hägglund. Skall försöka få tala med honom.

fredag 19 november 2010

Andra drabbade i GT idag

Nu ligger en länk ute till Sjuhärad direkt igår. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=279&artikel=4192008 Där är det två inläågg. E
n med Anita Lomander och en med Magnus.

Lomander säger hon någon borde läckt till någon av politikerna så att de fått veta hur det var. 
Magnus chefen talar om att de först förstod när kritiken kom 22 september.

Jag har skrivt 5 brev som jag skickat direkt hem till varenda en. Men ingen verkar ha läst dem. Jag har begärt företräde 5 gånger men nekats. Ingen av dem säger något om kritken i Mars, 9 sidor och återkopplingen i vårt ärende nämner de inte heller. Inte heller kritiken från länsstyrelsen förra året. Lommander fick ju dessutom uppdaget i våras att granska vårt ärende så hon hade insyn men gjorde ingenting på 6 veckor. Hon hade kunnat se att det var fel men välade att låta bli.

De menar även att det skulle räcka med att ta bort två chefer trots att det även var flera av personalen som "mobbade" och de var utbildade och inte mobbade och har ändå inte gjort sitt jobb eller följt lagen. Kontroverserna var ju även personalen inte bara ifrån cheferna.
Det brukar inte räcka med att tala om för mobbare att nu frå ni sluta, nu skall vi ha samma mål.
De bruker trycka till sina offer när de får chansen och inge ser och ingen vil ju skvallra så problemen lär nog fortsätta om de har den inställningen.
Barnens handläggare är ex utbildad på BBic men har ändå inte gjort dem korrekt och hon hörde inte vad jag förstått till de mobbade.
Den bloggande handläggaren som skickar remisser utan medgivande och särar på barn och föräldrar utan LVU eller beslut i rättegång är också hon utbildad och inte mobbad för då tror jag inte att hon kallat sig för chefens lilla kronprinsessa. Men ingen av dem har gjort det de skulle.


För mig är det obegripligt hur man kan ha andra mänsikors liv i sina händer och ändå vara så bekväm att man struntar att göra saker som lagen kräver bara för att ledningen inte efterfrågar det.

Sedan stör det mig att ingen nämner de mänisikor har drivits in i depression, missbruk, hemlöshet, barn har tagits ifrån sina föräldrar och föräldrar har tagits ifrån sina barn

I dagens GT är det en artikel om en annan familj i Mark. http://gt.expressen.se/nyheter/1.2219736/deras-liv-blev-raserade-av-kommunen Deras ärende ingick i verksamhetstillsynen men efter att Mark fortsätter att missköta deras ärende så har det öppnats som ett eget med egen granskning bredvid precis som vårat.

Vi tas ifrån barnen igen

Igår stod det i BT om att cheferna får sluta.
http://www.bt.se/nyheter/mark/socialchefer-sparkas-i-mark(2183670).gm En av sakerna jag fått reaktioner på att Magnus Andersson som socialchef inte ens vet vad BBIC står för utan förklarar den som Barns bästa i Centrum.
Fick ett mail från en kompis som hört det.
BBic betyder INTE "barnets bästa i centrum".
BBic är förkortning av: Barnets Behov i Centrum.
Det är en skillnad mellan vad man behöver, och vad som är det bästa. Enligt mina barn skulle deras bästa i centrum vara att få varsin häst, frågan är om det är det som är deras behov?
Han säger det i det flertal intervjuer, både här i BT men även på Radion.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4188796
Här talar man om att det har varit en sjuk organisation.
Men det konstiga är att trots att man gång på gång förstår och konstaterar att de gjort fel så är det inte bara att backa på taget beslut utan de skall först utreda om de gjort så mycket fel att de måste göra något åt det utöver att sparka två chefer.

Det var på sjuhärad direkt men jag missade det. Länk till det kommer under dagen.

I Hn idag http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1029132-tva-far-sluta-nar-socialen-rojer-upp
Här skriver de att de två cheferna nu får sluta och att de tror att det räcker med det. Men det tror inte jag. Om utbildad personal låter bli att följa lagen trots att de vet vad som gäller så är det inte bara en ledningsfråga. Då har de även problem med enskilda tjänstemän. Och om några deltagit i ”mobbingen” så räcker det inte med att plocka bort cheferna för de kommer att fortsätta att mobba.

Sedan är det en kommentar ifrån mig angående ett besked jag fick igår.  http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1029131-familjehemmet-kan-mista-kontakten-med-barnen Om att vi inte får träffa dem.
Igår ringde de som står för boendet och talade om att Mark hört av sig och talat om att efter det planerade umgänget nästa vecka men sedan så blir det inga fler innan utredningen (som förväntas pågå till januari) är klar. De är lagda på is.
Hur kan man samtidigt säga att man utreder förutsättningslöst om man stryper kontakten mellan oss och barnen och hur skall de kunna titta på anknytning mellan oss och barnen om de inte får träffa oss?

Redan då vi träffade personal ifrån Mark fick vi indikationerna. Deras socialsekreterare sa att om uppdraget att göra ett avslut var borta så kanske vi inte behövde ha det sista planerade umgänget. Så med andra ord om vi skall finnas kvar i barnens liv kanske vi inte behöver träffa dem alls? Det är lika konstigt som det låter.

Så nästa gång vi träffas vet vi inte om vi får se dem igen men vi kan inte säga adjö. Vi vet heller inte om vi får se dem igen så vi kan inte säga vi ses.
Återigen rycks vi ifrån barnen lika snabbt och brutalt som sist utan att veta varken när eller om vi överhuvudet taget får se dem igen.

Fick tillsist tag i handläggaren från socialstyrelsen som ifrågasatte om Mark inte förstått något av kritken.
Har skrivt ett mail till socialcchefen med frågan varför vi inte får ha fortsatt umgägen tills utredningen är klar.


Hittade även en som bloggat om oss tidigre. http://maukonen.wordpress.com/2010/11/17/mark-svarar-pa-socialstyrelsens-svidande-kritik/
Hon ifrågasätter om något i praktiken ändrats ig för barnen sedan i oktober.

Fick veta att det varit med på Tv under några dagar.
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18%3A31&videoid=1135542 Efter rapporeten d 17 nov http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18%3A31&videoid=1136644 I Borås om de sparkade cheferna. Även i den sena sändningen. D 18 nov http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_22%3A13&videoid=1136712
 

På västnytt hittade också inslag jag missat http://svtplay.se/v/2237733/anstallda_i_mark_madde_daligt Mobbade anställda http://svtplay.se/v/2239180/chefer_fa_ga_fran_mark  Cheferna får gå

Idag skall de redovisa till socialstyrelsen och lördag är det demonstration.

torsdag 18 november 2010

För vem är det värst?

http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1027359-cheferna-stallde-inte-upp-for-personalen Hn om Ionies rapport. Även här beskrivs hur cheferna men även förste socialsekreteraren inte stötta och hjälpt de som behövt det.
Men jag vill påstå att utbildingen ger så mycket av vad dokumentation innehåller så att de borde klarat det ändå.

HN skriver:Sammantaget ger rapporten intrycket av att barn- och familjeenheten varit en sjuk organisation där personalen varit uppdelad i två läger - ett som vunnit chefernas gillande och ett annat som skrämts till tystnad.
Tittade på en av de bloggarna som fäöljer oss och vad som händer. http://maukonen.wordpress.com/2010/11/17/mark-svarar-pa-socialstyrelsens-svidande-kritik/  Hon skriver:BT skriver att hela 10 av 16 anställda hävdar att de blivit utsatta för kränkande handlingar eller trakasserier det senaste året. Alla utom en anger att trakasserierna har utförts av en chef.
Om det nu var ett sådant bristande och havererat ledarskap inom socialen i Marks, varför märkte inte socialnämnden detta?
Eller är det lika stort haveri inom socialnämnden i Marks ????

Det är ju vad vi frågot oss också
Läste ett inlägg under ett av inläggen på sjuhärad Kan bara styrka under och hålla med. Vem har det värst? Fortfarande handlar det mest om stackars alla som jobbat med detta. De har inte kunnat, inte vetat, inte fått stöd, de har lurats och de har mobbats men inte ett ord om alla oss som fått våra liv förstörda i hanteringen. Föräldrar som särats ifrån sina barn på lösa eller inga grunder alls, eller fosterbarnen som fått lämna "sin" familj för att flytta 7-9 gånger och nu bor i en tredje famnilj trots att de inte är 5 och 6 fyllda. Alla som protesterat har man anklagats för än det ena än det andra. Trots att dokumentation inte funnits så påstår de sig ha gjort rätt, Trots att vådplaner och genomförande planer inte har funnits har man fortsatt sin hantering av mäniskor som inte haft något val utan varit helt utelämnade i deras händer. Vars liv de i vissa fall helt förstört. De har drivit mäniskor in i både depressioner missbruk och ekonomiskt haveri. Sluta tyck synd om de som orskat det. Det är kanske en förklaring för hur det kunde bli som det blev men det är definitivt inte en ursäkt.
Utsatt med livet förstört
Nu på morgonen blev det officiellt att cheferna får sparken.

onsdag 17 november 2010

Konsultrapporten ang. förvaltningen

Konsultrapporten blev ju offentlig.
Den kommenterades direkt på radio sjuhärad och de har även lagt ut en sammanfattning. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4187522
Personalen har inte fått hjälp och inte heller i vissa fall vågat be om hjälp. En del har fått kommentarer som ifall du behöver hjälp får du väl se dig om efter annat jobb. Kritiken mot ledningen dvs. de två avstängda cheferna är så kraftig att det krävs att de får gå.
Personalen hinner heller inte meduppföljning.
De säger att:
”Nästan samtliga säger att de anser att Socialstyrelsen tyvärr haft rätt i sin skarpa kritik, men en del av säger samtidigt att det var värre än de själva trodde”.

Jag har själv läst den och funderar över svaren i bristen av dokumentation. Det står:
Här säger en stor grupp att det saknas riktlinjer för dokumentationen så var och en arbetar efter eget huvud. Det finns ingen tydlighet kring vem som dokumenterar vad i ärendena. Man har inte heller haft regelbundna och ordentliga ärendegenomgångar och ingen internkontroll över dokumentationen.

Alla är ju utbildade och där har de väldigt mycket dokumentation och viken av den. Läste en blogg av en socionom studerande som sett uppdrag granskning och hon var förvånad med tanke på hur de nötte in vikten av dokumentation under utbildningen.

Samtidigt finns en medvetenhet om att man har en skyldighet att dokumentera men när man inte fått stöd så har man gett upp.
Men att de bröt lagen då? Ingen lyssnade så de gav upp att göra det som de skulle? Det räcker inte för mig, skall man se mellan fingrarna för att ingen stöttade dem? OM de var så många borde de kunnat väcka det, några som kontakta kommunstyrelsen, ansvarig för arbetsmiljö facket och om den representanten inte lyssnat gått till en annan. Anmält till länsstyrelsen eller socialstyrelsen eller göra en Lex Sara eller Maria anmälan. Nej då ingen lyssnar ger de upp faller till föga och bryter lagen trots att de vet att det är fel.

På frågor runt ledarstödet så vet en del inte ens hur de funderar så de vill inte kommentera. Här får även den förra socialchefen kritik. Så även förste socialsekreteraren. (Hon är ju omplacerad.)

Sex stycken är nöjda, är det de som varit kompisar med cheferna?
Tio av 28 känner inte ens till kommunens mål medan en liten klick tycker att de följs.
Är det samma tio (sex) som är nöjda?


Då det gäller uppföljning sammanfattas det så:
En majoritet av de anställda menar att avdelningen inte gör någon egentlig uppföljning av verksamheten och arbetar inte heller med ett kontinuerligt, strukturerat kvalitetsarbete. De övriga uppger sig inte känna till hur verksamhetsuppföljningen går till. En majoritet av de anställda menar att avdelningen inte gör någon egentlig uppföljning av verksamheten och arbetar inte heller med ett kontinuerligt, strukturerat kvalitetsarbete. De övriga uppger sig inte känna till hur verksamhetsuppföljningen går till.
De vet inte hur en uppföljning går till? Vad gjorde de under utbildningen?
En tredjedel menar också att arbetet inte följs upp varken då det gäller beslut eller genomförande planer.
Enligt socialstyrelsens kritik fanns det inte vård eller genomförande planer inte ett enda ärende jag känner till har det. Men det är klart finns de inte så behöver de inte följs upp.


Då det gäller vad de själva vill ta upp så tycker hälften att det är bra att det blir en ny ledning och säger:
De vill också ha en ledning som tydliggör socialsekreterarnas respektive socialpedagogernas olika ansvar och roller och en tydligare delegation.


De säger också att:
Flera tar upp olusten kring att det pågår bloggande på nätet och att någon läcker information om deras interna arbetsförhållanden. Några undrar varför personalens anmälan om den dåliga arbetsmiljön som gjordes tidigt i våras inte togs på allvar och menar att då hade kanske situationen inte blivit så illa som den till slut blev.


Det borde vara min blogg de vänder sig emot men vad hade jag för val? De undrar varför personalens anmälan i våras inte ledde till något men då undrar jag varför de inte kan förstå min frustration då ingen överhuvudet taget lyssnade på oss redan i höstas.
Allt vi sade vänds emot oss och det var så tydligt att Mark gjorde fel.


Vad skulle jag gjort?
Om jag gett mig skulle inget av detta kommit fram.
Det är tråkigt att de tycker att det är jobbigt att jag bloggar om missförhållandena och det är väl bra att det äntligen kommer fram. Deras situation förbättras ju också till det bättre vilket det inte gjort om det inte var för att jag bl.a. bloggat.
I eftertexten kommer det fram att de själva ser det som ett steg till en positiv förändring.

Utredaren menar att det finns välutbildad personal men då undrar jag varför de inte vet hur man gör eller då de borde veta ändå väljer att inte göra det?
Och även om man är nyutbildad så har de flesta lite sunt förnuft. De är ju välutbildade människor.

Jag har så svårt för att förstå hur 3-6 personer har kunnat hålla 15 andra under en sådant skräckvälde, sådan järnhand, att ingen vågat samla ihop de som farit illa och de tillsammans rest sig.
De var ju flest jag är ensam.
Även om alla talar om för mig att jag inte är part, att det inte är någon idé känner jag att jag måste, jag kan inte låta det fortsätta, det måste få ett slut. Men mig är det ingen som har förståelse för utan återigen är det personalen det är synd om. Men vi då? Alla vi som drabbats?

Auktorisation , Demonstration m.m.

Då var det onsdag och vi har fortfarande inget hört ifrån Mark.
På radio sjuhärad idag berättar att förvaltningen inte fick den auktorisation som de begärt för att få göra BBIC utredningar. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4185762
En sådan auktorisation får man först ansöka om och får då en prov licence. Efter något år då förvaltningen själva anser att de nått upp till den kvaliteten i arbetet som krävs får de ansöka om en auktorisation. Det gjorde de nu i februari samtidigt som de fick den massiva kritiken i vårt ärende. De att förvaltningen själva alltså ansåg att de var så bra att de skulle fått auktorisationen för att göra BBIC utredningar samtidigt som de får den grövsta kritik som delats ut.
Socialstyrelsen tyckte att det var märkligt att de hade så dålig syn på vilka kvaliteter som krävdes och vad de själva klarade av. De tyckte också att det var märkligt att de ansökte just då.
Nu har de tagit tillbaka sin ansökan men det gjordes vad jag förstått ”typ” förra månaden.
Om man lyssnar på inslaget är det intervju med en på socialstyrelsen.
Fick även info om att det tår om den kommande demonstrationen på lördag i NLT. (den ligger inte på nätet) De har ringt Marica Rödebaeck som står bakom initiativet och hon berättar att gensvaret varit stort.
Markbladet idag www.markbladet.se
Där är det först en artikel om att arbetet börjar om Lomander och Krüger säger att de måste släppa på all prestige och reda ut vad som hänt. De backar inte längre Ann hon får stå för sina egna beslut. Konstigt att inte socialdemokraterna säger det samma. De backar henne fortfaraden. De talar också om att det är media som tvingat fram att de tagit personer utifrån? Det skulle de alltså inte gjort annars? Skulle de då låtit den vanliga personalen, de som gjort fel fortsätta? Det låter så.
Sedan beskrivs hur många som tagits in utifrån. Sedan nämns de 600 enkäter som delats ut. Men eftersom de inte är numrerade skulle någon som är sur kunna trycka upp fler och lämna in. Jag har den inte så jag skulle inte kunna ens om jag skulle vara lagd åt det hållet.
Markbladet nämnder också att ingen fortfarande kontaktat oss. De ringde och frågade och jag sa att jag tyckte att ”super utredarna” kunde ringt och bett om fullmakten själva och öppnat upp för kommunikation. De kommer säkert att höra av sig men ingen har gjort det än. Vi var även lovade ett svar i måndags på ett par frågor men inte heller det löftet hölls.
Sedan är det en intervju med tjejen som har anordnat demonstrationen på lördag. Tack säger jag för engagemanget. Hoppas att det kommer mycket folk. Jag kommer inte att vara där så slipper någon fundera på det.
Sedan på sidan 19 beskrivs skräckväldet på socialkontoret. Men en sak förvånar mig. Det står att personalen inte ens vågade säga nej fast det förekom rena lagbrott. Men de har som jag sagt innan anmälningsplikt och anmälningsskyldighet. Det står att så fort Magnus tillträdde hörde flera av de sjukskrivna av sig och ville berätta hur dt var. Men det innebär ju att han vetat sedan i juni? Ändå har han i press inte förstått förrän nu hur illa det varit?  
Slutligen är det en insändare som vänder sig mot Bennie Åkerfeldt som försöker göra hela ärendet till en rasist fråga.  

Sedan har konsultraporten runt förvaltninen äntligen blivit officiell. De hunnit lägga ut kritiken på nätbilagan i BT. http://www.bt.se/nyheter/mark/ledarskapet-kritiseras-pa-socialforvaltningen-i-mark(2182735).gm
Där skriver de att trots att det funnits pengar till bemanning så har de inte rekryterat personal. Socialstyrelsen kritiserade på 24 områden och utredningen visar på ytterligare brister. Sedan hänvisas till presskonferensen imorgon. Det blir intressant att se vad som kommer utifrån den.

tisdag 16 november 2010

Två läger

Efter avslöjandet igår på sjuhärad
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=4179847
när så många som 63 % visat sig vara mobbade så kryper det också fram att det var två läger. Det var alltså inte bara ledningen som mobbade utan även en klick av personal. De var medhållare eller till och med deltog i mobbingen medan resten mobbades Enligt vissa med insyn anställdes folk som jobbat med ledningen tidigare eller som inte ifrågasatte då den tidigare personalen sade upp sig en efter en. Men som sagt varför var det ingen som anmälde?

Det står nu en insändare till som stryker under det jag säger. De hade anmälningsskyldighet.  
Ja det är ju lätt att skylla ifrån sig. Men det har varit anmälningsplikt även inom socialtjänsten och nu sedan i sommras även anmälningsskyldighet. Varför har ingen anmält? De kan åtalas för att inte ha agerat. Att fortsätta göra saker som går emot lagen och veta om det för att slippa "mobbas" är under all kritik. När sedan mäniskor och barns liv är det man "bollar" med är det oförsvarbart. Att missköta ärenden och orsaka att barn far illa och nu skylla på cheferna, Nej det räcker inte som ursäkt i min värld. Skräckvälde?
 Pyttsan. Försök inte med mig. Enligt den bloggande socialsekreteraren, som dessutom enligt bloggen är fd enhetschefen Agneta Karlssons kronprinsessa så är detta en utmärkt arbetsplats. Man för en massa löneförmåner såsom en mutresa med buss av kommunen för att lansera "läge för det goda livet". Man får också åka till stenungsbaden och skutta runt bland en massa pooler och det enda som behöver tas på allvar är lönediskussioner. Likaså får man beröm av chefen när man beter sig illa och åthutar skolpersonal. Allt enligt bloggen. Om jag bara hade haft rätt kompetens (arrogant mot medmänniskor, okunnig om lagar, allmänt otrevlig och fylld med egna privata problem) så hade jag gärna sökt mig till denna pärla av arbetsplatser. Som bloggen säger, fullt ös - medvetslös. Här trivs man på arbetet. Förresten så var det den bloggande socialsekreteraren som var fackig representant för SSR (sveriges socianomers riksbund). På bloggen står det att hon accepterade uppdraget utan att veta vad det innebär. Allt står att läsa på bloggen. Jag är inte Einstein, men det är socialtjänstens socialsekreterare, alltså borde de kunnat agerat bättre än så här ynkligt

Den bloggande socialsekreteraren minns jag. Jag bloggade ju om henne och då begärde Kommunchefen att hon skulle stänga bloggen, det hon skrev var olämpligt. Hon var facklig representant.

Sedan tar Borås tidning upp ämnet. 
http://www.bt.se/nyheter/mark/personalen-pa-socialen-i-mark-blev-trakasserad-av-chefer(2180982).gm
10 av 16 anställda har känt sig mobbade. Men Maria Egeståhl facklig representant är förvånad. Trakasserier har det inte varit men konflikter. Hon tycker dessutom att de avstängda hårt kritiserade cheferna har varit bra visionärer och gjort mycket bra på familjeenheten. Ändå säger hon att hon var nära att stänga arbetsplatsen under våren. Lägger man då ihop det med informationen på sjuhärad där facket känt till att problemen har funnits i flera år så bekräftas bilden ytterligare att det var två läger, ett som mobbade och ett som mobbades.

Maria den fackliga representanten råkar dessutom vara den bloggande handläggaren och hon är dessutom orsak till fyra av anmälningarna hos socialstyrelsen. Hon säger att cheferna har gjort mycket bra och de har har varit visionärer.
Hur kan hon säga det när de medverkat till att köra hela socialförvaltningen i sank? Då deras arbetssätt orsakat och gett den hårdaste kritik som lämnats ut i modern historia? Det visar rätt tydligt var hon står. Om hon tillhörde gänget runt cheferna så är det inte konstigt att hon inte är kritisk.

Nu på morgonen var det en fortsättning på Radio sju hur medarbetarna på förvaltningen haft det. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422&artikel=4182672 Först en intervju med facket. De berättar att det pågått under flera år och att personalen mått väldigt dåligt.


Och en insändare skriver under:
Men det stämmer inte med vad Maria S som faclig representant isäger i BT. Som sagt det verkar ha varit tå läger.
Sedan förstår jag inte? Om de har vetat om det i flera år? Varför har de inget gjort och i så fall vad har de gjort? Facket berättar att många slutat och andra sjukskrivit sig. Det kommer också fram av enkäten att det var en klick personal som var med i mobbingen, och utförde den. Var det för att den bloggande socialsekreteraren, var den som den fackliga representanten och var en av mobbarna och det aldrig kom fram? Hon kallade sig för Agnetas lilla kronprinsessa. Agneta, enhetschefen som nu är avstängd. Tvivlar på att hon skriver så om hon var mobbad.
Bara spekulation men det skulle förklara en del.

På enkäten har 3 stycken gett cheferna högsta poäng medan 6 stycken har gett dem 1 poäng. Nog var det två läger alltid.

Vilka var det som hade förtroende för cheferna och vilka ingick i den mobbande gruppen?
Gissningsvis var våra två handläggare med i den likaså den bloggande handläggaren. Det skall bli intressant att se vilka fler det är. Jag gissar att det är det rapporten som skulle släppas i fredags avslöjar och att det är orsaken till att de inte kunde göra den offentlig. Skall folk avskedas är det väl bra att förhandlingarna är klara innan man går ut med det i press. 

Artikeln avslutar med att berätta att nu då allt avslöjas säger socialchefen att de skall få stöd och hjälp både individuellt och generellt. Undersökningen har ju varit klar ett tag annars hade press inte fått tag i den och då borde de agerat direkt. Stödet borde enligt mitt tycke redan finnas där.

En ledare

Fick syn på en ledare i Borås tidning som jag missat.
www.bt.se/ledare/utsatta-barn-kan-inte-vanta(2178178).gm
De skriver att barn inte kan vänta. Och skall man rätta till så skall man även rätta till det faktum att det saknas jour under helgerna. Då man satsar 5 miljoner på att komma till rätta med problemen skall man även se till att det finns någon där när de flesta akutinsatser sker.

De skriver:
I närmare en tredjedel av landets kommuner (28 procent) finns ingen akutöppen jour som kan ge professionell hjälp dygnet runt. Ett barn som just upplevt en traumatisk händelse måste alltså vänta på att mottagningen öppnar för att få professionell hjälp, om han eller hon bor i "fel" kommun.
Att inte ha en konstant öppen jour rimmar dessutom illa med att mycket av misshandeln och tragiken i hemmen utspelar sig på helger och storhelger, inte minst runt jul- och nyårshelgerna, ofta på grund av missbruk. Enligt Folkhälsoinstitutet växer 385.000 barn upp med en eller två föräldrar som har ett riskbruk av alkohol. I denna grupp lär det finnas många barn som far illa.
Även här tar man upp att det kommer ta ett tag innan tjänstemännen kommer att våga anmäla missförhållanden. Vilket kom fram i radions inslag i går.

Detta visar på en ambition att en gång för alla göra upp med den inskränkta förvaltningskultur som utgör jordmån för de felgrepp som har påtalats av såväl Socialstyrelsen som länsstyrelsen. Det är dessutom bra och nödvändigt att barnavårdsärenden som nu ligger på bordet ses över av opartiska handläggare. Det kommer att ta tid att skapa en öppenhetens kultur där tjänstemännen vågar rapportera missgrepp uppåt i organisationen och där politikerna tar sitt ansvar. Men viljan till förändring är en god

måndag 15 november 2010

Anmälningsskyldighet sedan i somras

Det första som slår emot mig då jag slår på radion är ett inslag med rubriken skräckvälde på socialtjänsten i Mark.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422&artikel=4179847
Mer än varannan anställd har mobbats. 63 % har känt sig kränkta och 90 % av dem säger att det är av en chef. En medarbetar undersökning är klar och en till är snart klar och båda visar samma sak. Det är rekordlågt förtroende för cheferna.
Flera har tänkt anmäla men inte gjort det och det har blivit en allvarlig arbetsmiljö risk. De som höll kvar ”rätt” arbetssätt har mobbats och förlöjligats och uppmanades att söka sig annat arbete eller gilla läget. Många har slutat.
De två avstängda cheferna kommer antagligen inte tillbaka.

Men det är lätt att skylla på cheferna men de glömmer att de själva hade anmälningsskyldighet men nu sedan 1 juni eller om det var juli även har anmälningsplikt.
Det var ju den första konsekvensen som var direkt kopplat till vad som hänt oss.

Man kan inte sitta och bryta lagen för att man inte vill ”mobbas” på jobbet när det samtidigt drabbar barn och vuxna som är helt utelämnade utan chans att försvara sig är under all kritik. Vågar man inte ta den striden skall man nog se sig om efter ett annat jobb.
Tänk om jag skulle komma undan med att köra för fort för att chefen tjatar på mig att det går för sakta eller något annat? Och då drabbar det ingen annan än mig själv.

Barn som mobbas krävs ändå på närvaro i skolan därför att vi i Sverige har skolplikt.

Hur mycket skall det vara tillåtet att se mellan fingrarna för att själv slippa råka illa ut? Då kan man ju undra hur mycket brott skall vara tillåtet av hänsyn till att man själv skall slippa må dåligt? Vilka brott skall vara orsak till att man kan göra andra brott ostraffat? Varför skulle vara OK i vissa sammanhang och inte i andra?

Nej, man måste ta ansvar för det man gör och sedan har de som sagt anmälningsskyldighet inte bara plikt. Det är inte längre frivilligt. Om nästan hela förvaltningen har mått så dåligt varför har ingen agerat, anmält? Varför har inte facket agerat som har funnits där hela tiden? Man kan inte skylla ifrån sig, eftersom lagen ändrades så är det alltså straffbart att inte anmäla. Varför har ingen anmält? Varför skyller alla på någon annan? Varför tar ingen ansvar för vad de gjort?

söndag 14 november 2010

Heja Haleh

Idag ligger en artikel ute från igår på HN
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1022812-ilskan-riktas-mot-socialens-personal
De beskriver hur förvaltningen men även andra inom kommunen får ilskan telefonsamtal och annat. Sedan klagar facket på Haleh Lindqvist för att hon är för hård i sin kritik mot tjänstemännen (i Markbladet)
Facket och SSR och SKTF har funnits i alla år och Haleh har bara arbetat några månader. Varför har de inte agerat tidigare? Problemen har ju nu bekräftats att de funnits i flera år.
Massor av personal som säger upp sig, byter jobb brukar vara ett tecken på att något är fel.
Det skall även finnas två skrivelser till kommunfullmäktige angående problemen på förvaltning utan att någon har gjort något alls.
I våras skall det ha varit samtal med facket efter klagomål som sedan lades ner.
Varför klagar de på Haleh?
Hon jobbade inte ens i komunen då de började få in klagomål, och vad jag hört så hade de fått klagomal under en längre tid utan att agera. Haleh är den första och enda som agerat. Utan henne hade de inte varit halvvägs i arbetet att reda upp allt som varit fel.

Sedan har det nu varit en som utrett hur det står till på förvaltningen. Den utredningen diskuterades på nämndemötet för förra veckan och skulle ha offentliggjorts nu i fredags.
Men det sköts upp.
Gissningsvis för att den kritiken är lika hård om inte värre än socialstyrelsens.
Tror att det är ett antal som kommer att få "gå" och det kan de ju inte gå ut med i press innan förhandlingarna är klara.
Gissar att press gräver för att få fram den så att det blir offentligt.
Sedan är det nämnde möte igen på onsdag, ett extra och sedan skall det redovisas till socialstyrelsen på fredag. Utredningen borde ligga som bilaga då.

Jag tror i alla fall att det visar sig att Haleh inte varit för hård i sin kritik utan att det är värre än vad som framkommit hitintills.
Som sagt det är så många, under så många år som inte gjort sitt jobb och nu är en del inte sena att strö anklagelser åt höger och vänster mot de som är de enda som agerat och ifrågasatt.

Heder åt Haleh, stå på dig och var rädd om dig så att du orkar det ”bauta” jobb du har med att vända på denhär skutan.

lördag 13 november 2010

De har vetat ett år

D 20 är det demonstration i Mark (Kinna) De skall visst gå från kommunhuset till centrum om jag fattade rätt. Hittade demonstrations ansvarig´s blogg http://www.mizca.se/ Under d 11/11 står det om demonstrationen.
D 10/11 skulle det visst även stått om den i HN

Sedan fick jag en länk till DN. Hur dyrt det blev gick visst ut på TT så i DN igår stod det http://www.dn.se/nyheter/sverige/dyrt-att-forbattra-kritiserad-namnd-1.1207114

Det var visst också på nyheterna på TV http://svt.se/2.22620/1.2232192/dyrt_att_forbattra_kritiserad_namnd?lid=senasteNytt_675672&lpos=rubrik_2232192

Sökte jag på rubriken fick jag 17 000 träffar???

Och i dagens BT http://www.bt.se/nyheter/mark/konsulter-efter-socialskandalen-anlitades-utan-upphandling(2178581).gm diskuteras det om upphandlingen av utredare är laglig. Förvaltningen försvarar sig med att det var bråttom och det nog inte kommer att kosta så mycket som BT menade igår, summan igår på 5 miljoner nog är för hög.

Tänkte lite efter  i gårdagens artikel i HN http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1021227-kritisk-tillsynsrapport-forsvann
De har känt till sedan i höstas alltså förra hösten, ett år, ändå påstod först Owe han som är ordförande i nämnden och borde vara den förste att få veta eller underrättas, att han inget visste om alla missförhållanden på förvaltningen. Sedan påstår Ann Hjertén att hon heller inget vetat. Ann var ordförande för utskottet och jobbade närmast förvaltningen och borde vetat eller informerats. De skyller på cheferna Bengt och Agneta men en sådan handling kommer ju in till sekreterare eller liknande. Den skall ju dessutom diarieföras.

fredag 12 november 2010

Det händer igen

I dagens skörd av Mark i press skriver HN http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1021226-familjeenheten-ska-gora-om-och-gora-ratt
Att allt nu granskas igen. De har inhyrda konsulter flera stycken som beskrivs och det kostar flera miljöner. De räknar inte med att fungerar som det skall förrän nästa sommar. 

Sedan skriver de också om Rapporten som försvann
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1021227-kritisk-tillsynsrapport-forsvann De som borde kommit runt d 8 nov 2009 eftersom länsstyresen redan gjort en tillsyn och krittiserat hårt. Den fanns inte och var inte diarieförd. Men det är ju inte det enda som inte diarieförts därnere.

I Borås tidning idag står det att notan för att reda upp skandalen blir MINST 5 miljoner kr. http://www.bt.se/nyheter/mark/socialskandalens-nota-fem-miljoner(2177411).gm Elva personer är rekryterade, därutöver två speciellt i vårt ärnde, och vi ingår som ett allternatvi för barnen i utredningen vart de skall bo framöver. Ligger tyvärr inte på nätet än.

Det var även en insändare  om att de ansvariga skall sluta skylla ifrån sig och en av Henry Sandahl som ifrågasätter varför socaildemokraterna fortsätter att hålla varandra bakom ryggen.
Det undrar jag också.

Sedan fick jag en artikel via mail ifrån NLT Tidningen från Vara. Där har det hänt igen. http://nlt.se/startsidan/lidkoping/1.1021724-dramatiskt-nar-barn-fordes-bort-fran-skola Två barn hämtas av polis på sin skola och bärs bort vilt skrikande utan att få säga adjö till sitt fosterhem. Det får bara inte hända. Deras klasskompisar är förtvivlade och ingen kan göra något. Trollhättan som var ansvarig kommun skall nu utreda vad som hänt.

torsdag 11 november 2010

Konstigt tycker jag

Först var det presskonferens i morse efter socialnämndens möte i går. På sjuhärad berättar de att det var en granskning tidigare förra året men att den försvann och inte hade kommit fram förrän nu och togs upp i går på nämnde mötet. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422&artikel=4173429
Igår kväll, beslutades tydligen att det skulle vara två externa utredare som skulle titta på vårt ärende igen. Det vi fått veta är att de skulle börja i Vara. För att få del av vad som finns där måste de först ha fullmakt av oss eller få det ifrån socialstyrelsen. Idag ringde Vara och talade om att de hört av sig och bett dem att fråga oss om fullmakt.
Skall det vara så svårt att lyfta telefonen och höra av sig. Presentera sig och tala om att vi är tillsatta för att granska ert ärende och vi tänkte börja i Vara skulle ni kunna tänka er att ge oss fullmakt? Det hade liksom börjat lite bättre då.
Om de fick fullmakt jo då. Vi har inget att dölja men seden kom nästa chock. De skulle ju börja i Vara men har bokat datum i december. Man slutar inte att förvånas.
Sedan hade de visst på presskonferensen sagt att de inte räknar med att utredningen skulle bli klar i år.
Talade med en klok man som sa att varje minut, timme och dag är fortsatt barnmisshandel och ett bevis på att man åsidosätter barnperspektivet.
Idag fick vi få prata med barnen i telefon. Tösen fyller ju år. Det första hon sa var vill hem till dig. Tänker på det sista telefonsamtalet vi hade med dem. Då vi inte hörde skillnad på vem som var vem för de bara grät. Det samtalet som var uppspetat på uppdrag granskning. Denhär gången grät de inte de har väl lärt sig att det inte är någon ide. Ingen lyssnar ändå. Ingen bryr sig om vad de vill. Ännu en födelsedag utan dem. Fy vad jag längtar efter dem.

onsdag 10 november 2010

Polisanmälan

I går kväll var det ett inslag på Tv 4 Borås går att se i efterskott på http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_18%3A31&videoid=1122089
De talade om att jag polisanmält Ann Hjertén för påståendena i artikeln i fredags.
Den ligger även på webben http://www.nyhetskanalen.se/1.1897983/2010/11/09/polisanmaler_ann_hjerten_s

Det är även en artikel i BT i dag.
http://www.bt.se/nyheter/mark/anmald-politiker-anklagas-for-logner(2174743).gm 

Då det gäller Ann och hennes påståenden att det inte handlar om prestige så hänvisar jag igen till debattartikeln i BT häromdagen där Ulf Lidman och Katarina Lundblad som skriver : "Prestige kommer från rädsla. Jag vidhåller något som jag vet är fel. Jag är medveten om att jag stänger av för att skydda mig själv för fara. Detta blev mycket tydligt hos socialtjänsten i Mark."
Också veckans Markblad (v 45) www.markbladet.se sid 21 tar upp att det inget händer. Löftena efter uppdrag granskning har inte gett så mycket synligt just i vårt ärende än. Men idag skall det upp på nämndens bord och då kommer två konsulter att tillsästttas för att granska hela ärendet igen. På sidan 24 debatterar Henry Sandahl runt ryggradslösa sossar. Han går på Ann Hjertén som skyller ifrån sig och fortfaraden inte anser att hon gjort något fel.

Sedan skulle visst konsultrapporten ifrån hur det ser ut på förvaltningen bli offentlig på fredag men det har skutits upp av någon anledning. Om den är lika tuff som jag tror förstår jag att de inte vill att den skall komma ut.